Slik voldtok han natt til julaften 1994

Firebarnsfar kan stå bak 11 voldtekter over 14 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): - Han tar seg fram til sovende jenter. Han har hatt kniv eller andre våpen som han har truet dem med. Senere voldtar han dem.

Det sier Karin Jörnelius i Göteborgspolitiet til programmet «Efterlyst» i Sverige, om den 46 år gamle mannen som nå er pågrepet og antatt å stå bak elleve voldtekter. Mannen har også voldtatt i Norge.

I 2003 ble mannen dømt for voldtekt og voldtektsforsøk mot to norske kvinner i samme område i Sinsenkrysset i Oslo.

Ifølge svensk politi har firebarnsfaren voldtatt kvinner i 14 år. Dette førte til at det svenske programmet Efterlyst tok opp voldtektssakene to ganger.

Programmet gjennomførte en rekonstruksjon av en av mannen med tilnavnet «Smygeren» sine første voldtekter, som skjedde i 1994. Fem år senere ble det laget en ny sak om mannen, som trolig er identisk med den pågrepne 46-åringen.

Mannen er for øyeblikket mistenkt for totalt fem tilfeller av grov voldtekt og to tilfeller av forsøk til grov voldtekt, men politiet mener altså at antallet er høyere.

Voldtok natt til julaften

Bildene her er fra rekonstruksjonen av voldtekten natt til julaften i 1994, som skjedde i forstaden Hammarkullen utenfor Göteborg. Mannen har i hovedsak angrepet kvinner i forstadene utenfor Göteborg. Ifølge Expressen.se var han selv bosatt i en av forstadene.

REKONSTRUKSJON AV VOLDTEKTEN: Det svenske programmet Efterlyst har laget to programmer om voldtektsmannen som har fått tilnavnet Smygeren. Her er det en voldtekt fra 1994 som er rekonstruert av programmet. Foto: EFTERLYST/TV3 SVERIGE
REKONSTRUKSJON AV VOLDTEKTEN: Det svenske programmet Efterlyst har laget to programmer om voldtektsmannen som har fått tilnavnet Smygeren. Her er det en voldtekt fra 1994 som er rekonstruert av programmet. Foto: EFTERLYST/TV3 SVERIGE Vis mer

- Han var trolig kjent i området. Han sier ting til kvinnene som gjør at det ser ut som tilsier at han har holdt øye med dem, uttalte spaningssjef Stig Gyllsten til Efterlyst den gangen.

Voldtekten i Norge foregikk imidlertid på en annen måte. I rettssaken fra 2003, som varte i tre dager, forklarte offeret at hun den 6. oktober 2002 ble overfalt i det hun satte fra seg sykkelen sin i sykkelboden der hun bodde. En mann kom inn etter henne, tok tak i henne og trengte henne opp mot veggen. Deretter overfalt han henne med kniv og voldtok henne. Kort tid etter forsøkte han å voldta en annen kvinne.

I Efterlyst uttrykker politiet forbauselse over at de ikke kan kople mannen til noen voldtekter mellom 1999 og 2005. Forklaringer fra noen av disse årene er altså at mannen var i Norge. Han ble dømt til tre års ubetinget fengsel, og sonet mesteparten av dommen i Sverige.

Det er først nå, i forbindelse med at mannen satt i varetekt for narkotikabrudd, at politiet har DNA-sjekket mannen mot de tidligere voldtektene.

Verste i Sverige?

Den 46 år gamle mannen kan være den veste serievoldtektsmannen i svensk historie.

Professor i kriminologi, Jerzy Sarnecki, sier til Expressen.se at 46-åringen utmerker seg på grunn av det høye antallet voldtekter, men han tror også han kan stå bak flere.

- Det er ofte slik at disse personene gjør mange forsøk, og det er ikke alltid de etterlater seg spor eller i det hele tatt noen anmeldelser, sier han til avisa.

KJENTE OMRÅDET: 46-åringen kan ha holdt øye med sine ofre før han gjennomførte voldtektene. Han valgte ofte enslige kvinner som bodde i etasjene nærmest bakken som sine ofre.