Slik vurderer de psyken til Sigrid-dømt (38)

Dette skal til for at han slippes ut i frihet.

DØMT: 38-åringen som i dag ble dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne anket dommen på stedet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØMT: 38-åringen som i dag ble dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne anket dommen på stedet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 38 år gammel mann ble i dag dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Dommen ble avsagt i Oslo tingrett fredag morgen av tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen. Retten mener aktoratets kjede av indisier er sterk nok til å fastslå at det var 38-åringen som bortførte og drepte 16-åringen fra Oppsal i Oslo i fjor.

Han anket dommen på stedet.

Om ankeprosessen ender med samme resultat som tingretten kom fram til, er det ingen som vet hvor lenge 38-åringen blir inne til behandling.

Ny vurdering - Han blir nå lagt inn til psykiatrisk behandling. Men han er ikke innlagt i en bestemt tidsperiode, slik som når man for eksempel dømmes til fengsel i 21 år, sier professor Jo M. Stigen ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Han må hele tiden være syk og farlig for å holdes på psykisk helsevern, sier Stigen.

- Etter ett år kan domfelte, hans pårørende eller den ansvarlige legen be om en vurdering om han er blitt frisk eller ikke lenger er tilstrekkelig farlig. Og etter tre år skal det alltid gjøres en slik ny vurdering, sier Stigen.

Kan slippes fri - Blir han da overført til forvaring, eller slippes han ut?

- Det normale er at man slippes fri når vilkårene for psykisk helsevern ikke lenger er til stede. Men det er også en åpning for at den som er blitt frisk, men fortsatt er farlig, kan overføres til en anstalt under kriminalomsorgen. Dette er en nokså ny ordning, som hittil har vært lite brukt.

- Hva skal til for at han igjen blir en fri mann?

- Da må ekspertene erklære at han er frisk og ikke lenger farlig, sier Stigen.