- Slike angrep mot kulturell verdensarv er totalt uberettiget

FN-sjefen Ban Ki-moon reagerer sterkt på angrep mot helligdom i Mali.

REAGERER STERKT:  FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener raseringen av muslimske helligdommer i Timbuktu i Mali er totalt uakseptabel og ber partene ta ansvar for å bevare kulturarven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER STERKT: FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener raseringen av muslimske helligdommer i Timbuktu i Mali er totalt uakseptabel og ber partene ta ansvar for å bevare kulturarven. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener raseringen av muslimske helligdommer i Timbuktu i Mali er totalt uakseptabel og ber partene ta ansvar for å bevare kulturarven.

En gruppe som kaller seg al-Qaida i islamsk Maghreb, AQIM, har okkupert Nord-Mali og har i to dager rasert sju eldgamle mausoleer i Timbuktu, som har en historie som handelsby og kultursenter helt tilbake til det femte århundre.

- Slike angrep mot kulturell verdensarv er totalt uberettiget, sier Ban Ki-moon gjennom sin talsmann Martin Nesirky søndag.

Generalsekretæren gjentok samtidig sin støtte til den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS, Den afrikanske union (AU) og landene i regionen og deres arbeid med å «hjelpe regjeringen og folket i Mali med å løse den nåværende krisen gjennom dialog».

Angrepene mot helligdommene har også møtt sterke reaksjoner fra andre hold. Den internasjonale straffedomstolen ICC mener det er snakk om en krigsforbrytelse.

- Min beskjed til de involverte i disse kriminelle handlingene er klar: Stans ødeleggelsen av de religiøse bygningene nå! Dette er en krigsforbrytelse som mitt kontor har autoritet til å etterforske til det fulle, sier aktor Fatou Bensouda i ICC søndag.

Også Frankrike, regjeringen i Mali og FNs kulturorganisasjon UNESCO har fordømt ødeleggelsene.

(NTB)

BLIR ØDELAGT:  Flere helligdommer har blitt skadet i byen Timbuktu, nord i Mali. Foto: Evan Schneider / AFP PHOTO / HO / UN PHOTO / NTB Scanpix
BLIR ØDELAGT: Flere helligdommer har blitt skadet i byen Timbuktu, nord i Mali. Foto: Evan Schneider / AFP PHOTO / HO / UN PHOTO / NTB Scanpix Vis mer