Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slike bilder skal Kina luke bort til OL

Titusener i demonstrasjon. Ingen trodde på forklaringen til Liu Shu Fans (15) dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag lanserte kinesiske myndigheter en nasjonal handlingsplan for å hindre ytterligere demonstrasjoner og sosial uro før i forkant av OL i Beijing i august, melder Reuters.

Kina ønsker å framstå som en enhetlig, harmonisk stat, og har derfor beordret lokale myndigheter til å få en slutt på det de kaller «massehendelser», det vil si opprør og demonstrasjoner.

Masse-demonstrasjon

Senest i helgen demonstrerte imidlertid ti tusen demonstranter mot de lokale myndighetene i Wengan i Guizhou-provinsen i det sørvestlige Kina. Demonstrantene satte fyr på politibiler og bygninger, i protest mot at politiet hadde erklært dødsfallet til Li Shu Fan (15) for selvmord.

Ifølge lokalbefolkningen skal hun imidlertid ha blitt voldtatt og drept av sønnen til den nest mektigste mannen i Wengan, og politiet og påtalemyndigheten skal ha dekket over ugjerningen, skriver AFP. I tillegg døde jentas onkel på politistasjonen etter at han protesterte mot politiets behandling av saken.

Kinesiske myndigheter skal ha satt inn mer enn 1500 paramilitære soldater og opprørspoliti, skriver the Telegraph. En demonstrant døde og 150 ble skadet i sammenstøtet. I morgentimene i dag patruljerte tungt bevæpnet politi gatene, mens de oppfordret demonstrantene til å melde seg.

Til tross for at kinesiske myndigheter i årevis har gjort sitt ytterste for å hindre at informasjon om - og særlig bilder av - demonstrerende kinesere når media, blir det stadig vanskeligere for ettparti-staten å kontrollere informasjonsflyten ut av provinsene.

Bilder av helgas demonstrasjon ble raskt lekket ut på nett, og demonstrantene la også ut filmklipp av hendelsen på YouTube. Dette er blant det myndighetene vil unngå med den nye handlingsplanen.

 KINA MANDAG:  Slike scener og bilder skal politiet rydde boert i god tid før OL-åpningen 8. august. Foto: SCANPIX/AP.
KINA MANDAG: Slike scener og bilder skal politiet rydde boert i god tid før OL-åpningen 8. august. Foto: SCANPIX/AP. Vis mer

Appellnekt

Handlingsplanen vil også nekte innbyggerne å komme med appeller til myndighetene.

Det har nemlig vært vanlig at kinesere som er misfornøyde med de lokale myndighetene, går til provinsmyndighetene eller til hovedstaden med klagene sine. Som regel dreier klagene seg om korrupsjon og land som er fratatt dem. Slike appeller har også blitt mer og mer vanlig, fra 4,8 millioner i 1995 til 12,7 millioner i 2005.

- Vi krever at ingen innbyggere drar til Beijing for å klage, at ingen går til provinsmyndighetene og at ingen demonstrerer i gatene, sier en lokal tjenestemann i Sichuan-provinsen.

SELVMORD, SA POLITIET: Men en rasende folkemengde trodde ikke på den forklaringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!