- Slike grufulle handlinger trenger ikke bety galskap

Psykiatriprofessor Simon Wessely har vurdert helse-beredskapen 22. juli på oppdrag fra norske myndigheter.

PSYKIATRIEKSPERT: Professor Simon Wessely på Psykiatrisk institutt ved King´s College i London understreker at grusomme handlinger ikke nødvendigvis fordrer galskap. Foto: King´s College
PSYKIATRIEKSPERT: Professor Simon Wessely på Psykiatrisk institutt ved King´s College i London understreker at grusomme handlinger ikke nødvendigvis fordrer galskap. Foto: King´s CollegeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Simon Wessely er professor ved Psykiatrisk institutt på King´s College i London. I september 2011 ble han forespurt av norske myndigheter om å delta i ei internasjonal gruppe som skulle vurdere hvordan den norske helseberedskapen fungerte 22. juli i fjor.

I sin rapport til Helsedirektoratet, konkluderte forskerne med at norske helsemyndigheter responderte veldig bra på den største utfordringen de noensinne er blitt stilt overfor.

Nå har professor Wessely forfattet en kommentarartikkel som er trykket i denne ukas utgave av det anerkjente legetidsskriftet The Lancet.

«Må være gal» Her tar Wessely for seg Anders Behring Breiviks grufulle handlinger og diskuterer hvorvidt det er en gal manns verk.

Hans konklusjon er følgende: Det er en utbredt feiltolkning at grufulle, kriminelle handlinger nødvendigvis må skyldes psykisk sykdom.
 
- Når folk streber etter å forstå hva som ligger bak massedrapene på ungdommer som er samlet for ei helg med diskusjoner og leirbål, er den enkleste reaksjonen at drapsmannen «må være gal», skriver Simon Wessely.

GAL MANNS VERK? Ikke nødvendigvis, hevder britisk psykiatriekspert. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GAL MANNS VERK? Ikke nødvendigvis, hevder britisk psykiatriekspert. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Videre skriver han at det uforklarlige bare kan forklares som en sinnsyk handling som per definisjon ikke kan forklares rasjonelt.

- Handlingene var så grufulle og konsekvensene så omfattende at gjerningsmannen måtte være gal. Men da jeg var i Oslo, forberedte folket seg på å få resultatene av den rettspsykiatriske rapporten. Alle vi snakket med insisterte på at Breivik ikke skulle bli vurdert som sinnsyk. Og da psykiaterne slo fast at Breivik er schizofren, til alles og inkludert min overraskelse, ble det ramaskrik, skriver psykiatriprofessoren.

Feilforståelser - Jeg vet ganske enkelt ikke om Breivik er forstyrret mentalt. Jeg har ikke undersøkt ham. Det er det andre som har gjort. Jeg skriver ganske enkelt om hva som skjedde da Breivik ble vurdert som schizofren, sier Wessely til Dagbladet. Han sier han følger Breivik-rettssaken tett.

Professoren mener Breivik-saken kaster lys over to utbredte feilforståelser: For det første at barbariske kriminelle handlinger må innebære psykisk sykdom. Og for det andre at meningen bak psykiatrien er å frita folk fra straffeansvar.

- For at schizofreni skal kunne forklare Breiviks handlinger, må handlingene være et resultat av vrangforestillinger, sier Simon Wessely.

PSYKOTISK ELLER IKKE? Massemorder Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
PSYKOTISK ELLER IKKE? Massemorder Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han trekker fram at måten Breivik planla sine angrep på taler i mot en schizofrenidiagnose.

- Mine kolleger innen rettspsykiatrien har vondt for å finne personer som har vært framsynte nok til å ta med et skilt som forteller at han driver med kloakkarbeid for å unngå spørsmål om svovellukta fra de hjemmelagde eksplosivene bak i bilen, sier Wessely.
  Foretrekker fengsel Han er ikke med på at psykiatrien hjelper kriminelle til å slippe straff. Simon Wessely viser til at de langt fleste kriminelle vil foretrekke fengsel framfor å bli overført psykisk helsevern.

- Det omfattende sinnet som oppsto da folk trodde Breivik skulle bli sendt på sykehus i steden for i fengsel, minner oss om at de liberale holdningene til psykisk sykdom ikke stikker særlig dypt, skriver psykiatriprofessoren.

VAR BREIVIK PSYKOTISK? Tilregnelighetsspørsmålet står sentralt i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Her er minnesmerke ved Utvika Camping, i august, en måned etter terroren på Utøya
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VAR BREIVIK PSYKOTISK? Tilregnelighetsspørsmålet står sentralt i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Her er minnesmerke ved Utvika Camping, i august, en måned etter terroren på Utøya Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer