Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slike hotellraid har vi ikke hatt i Norge før

Fire hoteller ranet på tre uker - nytt ran i natt.

NYTT RAN I NATT:  Carlton hotell i Parkveien i Oslo ble ranet av to personer med pistol i natt. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
NYTT RAN I NATT: Carlton hotell i Parkveien i Oslo ble ranet av to personer med pistol i natt. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I løpet av de siste fem ukene har det vært fem hotellran i Oslo. Hotelran har tidligere vært svært uvanlige i Norge.

Politiet tror de samme ranerene står bak flere av ranene, og frykter at flere vil bli rammet i tiden som kommer.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Med unntak av to ran i fjor så har vi ikke hatt disse ranene i Norge før. Det er viktig å få oppklart disse ranene, hvis ikke frykter vi at det vil komme nye, sier Bjørn Hansen, politistasjonssjef ved Sentrum-politistasjon i Oslo.

I dag møtte han representanter for over 50 Oslo-hotell for å snakke om deres sikkerhet. Møtet har vært planlagt i to uker, men ble mer aktuelt enn ønskelig. I natt slo to ranere væpnet med pistol til mot Hotell Carlton på Skillebekk i Oslo.

- Særnorsk fenomen
- Det er uvanlig med fire ran på tre uker, selv om vi ser fra andre typer ran at ett gjerne følges opp med ett til. Tidligere i år har det ikke vært noen hotellran i Oslo.  Det er en smitteeffekt. I tillegg tror vi altså at noen av de samme personene står bak flere av ranene. sier politisjefen.

Ofte er ranerne omreisende, men Hansen mener det er sannsynlig at hotellranene er et særnorsk fenomen.

- Ranerne reiser gjerne rundt i Norden. Vi har vært i kontakt med politiet i København og Stockholm, men der har det ikke vært ran, sier han.

Ingen oppklart
Ett av fellestrekkene er at ingen av ranene er oppklart. Et annet er at de har tatt med seg mobiltelefoner fra de ansatte og gjester som har vært i lobbyen.

- Mobiltelefonene kan spores, men dette er ikke på plass enda. Vi vil gjøre dette, men dette tar tid fordi vi ikke er høyt prioritert av telefonselskapene, innrømmer Hansen på spørsmål fra salen om hvorfor dette ikke er blitt gjort.

Hardest rammet har Thon hotell ved Slottsparken vært. Hotellet ble ranet første gang søndag 9. august. Tre dager senere kom det som sannsynligvis var den samme raneren tilbake.

- Han truet med en stor kniv som han holdt opp mot resepsjonistens hals og truet med å drepe. Ransutbyttet var utbyttet av kassa, vin og noen mobiler. Resepsjonisten ble også spurt om hva raneren ellers kunne ta med seg, forteller politiet.

Truet ned på gulvet
I uke 35 ble to nye hotell ranet.

- På Thon hotell Munch ble to vitner i resepsjonen truet ned på gulvet av to gjerningsmenn. Ransutbyttet var på 6500 kroner. En av ranerne hadde kniv, mens den andre sa at han hadde et våpen, sier politiet.

Ranet av Rica hotell på Helsfyr et par dager senere skiller seg litt ut fra de andre.

- Dette ranet virket mer spontant. Etter å ha blitt avvist som gjest fordi han virket ruset kom mannen tilbake, og truet med et våpen, opplyser politistasjonssjefen.

RANSBØLGE:  Politistasjonsjef ved Sentrum politistasjon Bjørn Hansen frykter nye hotellran. Foto: Jacques Hvistendahl
RANSBØLGE: Politistasjonsjef ved Sentrum politistasjon Bjørn Hansen frykter nye hotellran. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Samme ansatt ranet to ganger

Hotelldirektør Ulf Brodalen fra Rica Travel hotell i Oslo sentrum tror ikke politiet vil få stoppet ransbølgen.

- Jeg tror bransjen må sette inn tiltak selv for å bedre sikkerheten. Vi kan ikke stole på at politiet får stoppet dette, sier han til Dagbladet.

For Brodalen er det viktigste påkjenningen ranene er for de ansatte som blir utsatt av det. Ifjor var hotellet hans utsatt for to ran. Den samme resepsjonisten var på jobb begge gangene. Første gangen ble han truet med en kniv mot strupen, den neste gangen ble han etterlatt, låst inne på et bagasjerom bak resepsjonen.

Sluttet
Etter dette valgte den ansatte å si opp jobben.

- Det var ille nok den første gangen, men den andre gangen tok knekken på ham, foreteller hotelldirektøren.

Ranene ble henlagt uten at noen ble pågrepet.

- Den store utfordringen er påkjenningen det er for de ansatte som opplever ran, mener han.

LITEN TRO PÅ POLITIET::  Ulf Brodalen fra Rica Travel hotell opplevde at hotellet ble ranet to ganger i fjor. Han tror bransjen selv må sørge for å øke sikkerheten for å få slutt på ranene. Foto: Foto:Jacques Hvistendahl
LITEN TRO PÅ POLITIET:: Ulf Brodalen fra Rica Travel hotell opplevde at hotellet ble ranet to ganger i fjor. Han tror bransjen selv må sørge for å øke sikkerheten for å få slutt på ranene. Foto: Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media