- Slike muslimer gjør meg kvalm!

I kveld barker Jonas Gahr Støre (Ap), Per Willy Amundsen (Frp) og Abid Raja (V) sammen i Oslos nye moské.

REAGERER PÅ ANGREP: Venstres andrekandidat i Akershus, Abid Raja.  Foto: Steinar Buholm
REAGERER PÅ ANGREP: Venstres andrekandidat i Akershus, Abid Raja. Foto: Steinar BuholmVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld blir innvandring og integrering for første gang hovedtema i årets valgdebatt. Det er NRK som samler de tre profilerte politikerne til debatt klokka 21.40 i Oslo nyeste moske Islamic Cultural Centre Norway, men to av dem starter debatten i Dagbladet nå.

- Gjør meg kvalm
I dag fortalte Dagbladet historien om kjærestene Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) som søndag ble overfalt av en mann i kjortel, som kalte Grønland i Oslo for en «muslimsk bydel».

Historien får 2. kandidat for Akershus Venstre, Abid Raja, som selv er muslim, til å reagere kraftig.

- Slike muslimer gjør meg kvalm! Som muslim selv skammer jeg meg over slikt. Og angrepet er et eksempel på en verdikonflikt som vi må være tydelige i. Det må være nulltoleranse for overgrep mot både homofile og innvandrere.

Stigmatiserer og neglisjerer
For å lette integreringen av 1. generasjons innvandrere vil Raja utvide dagens integreringstiltak med omfattende verdiopplæring. Han har tidligere foreslått å knytte krav om språk- og kunnskapstest for alle som vil ha norsk statsborgerskap.

Raja mener Frp og Ap er skyldige i hver sin «integreringssynd».

- Frp stigmatiserer innvandrere, det vet vi jo. Men Arbeiderpartiet neglisjerer de vanskelige debattene og vil helst ikke snakke om de vanskelige problemene.

HETSET: Kjæresteparet Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) fikk ikke vise sin kjærlighet ustraffet på Grønland i Oslo. Foto: HENNING LILLEGÅRD
HETSET: Kjæresteparet Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) fikk ikke vise sin kjærlighet ustraffet på Grønland i Oslo. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Også Frp er klar for debatt. Partiet holder en svært høy profil i innvandrings- debatten og har valgt seg Arbeiderpartiet som hovedmotstander i valget.

Skremt av Støre
- Hovedpoenget vårt i debatten, og det som virkelig skiller Frp fra Arbeiderpartiet, er at den rødgrønne regjeringen har mistet kontrollen over asylstrømmen til Norge,  sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen til Dagbladet.

- Regjeringen har det siste året satt i verk flere tiltak for å minske antallet søkere?

FRYKTER ASYLSTRØMMEN: Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet. Foto: Knut Falch / SCANPIX .
FRYKTER ASYLSTRØMMEN: Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

- De sier det, ja, men det hjelper ikke når antallet likevel stiger. Jonas Gahr Støre kan ikke være fornøyd, med mindre han mener vi skal gi opphold til rundt 20 000 asylsøkere dette året, sier Amundsen.

Amundsen vil også kjøre utenriksministeren på hans håndtering av karikaturstriden.

- Støre står ikke opp for grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet, men vil ha en dialog der også de verdiene kan forhandles om. Det er skremmende at en slik mann sitter i regjeringen, fyrer Amundsen løs.

KOMMER TIL DEBATT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet komemrtil kveldens debatt i Oslo nyest moske. Foto: Morten Holm  / SCANPIX
KOMMER TIL DEBATT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet komemrtil kveldens debatt i Oslo nyest moske. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer


Støres presserådgiver har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

DEBATT: Det blir debatt i Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken i Oslo i kveld. Foto: ICC
DEBATT: Det blir debatt i Islamic Cultural Centre i Tøyenbekken i Oslo i kveld. Foto: ICC Vis mer