- Slike opptak kan enkelt brukes til utpressing

Jussekspert Jon Wessel-Aas etterlyser lovendring etter overvåkingsskandalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - De fleste av oss har ting vi ikke ønsker å dele med hvem som helst. Hvis folk ikke føler de kan bevege seg utenfor sitt eget hjem uten å bli overvåket, er det klart at det gjør noe med trygghetsfølelsen deres. Det hemmer folk. I verste fall kan slike bilder brukes som utpressing, sier Jon Wessel-Aas.

KRIMINELLE BRYR SEG IKKE: Jussekspert Jon Wessel-Aas sier at kriminelle ikke bryr seg om overvåkningskameraer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRIMINELLE BRYR SEG IKKE: Jussekspert Jon Wessel-Aas sier at kriminelle ikke bryr seg om overvåkningskameraer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Jusseksperten har nettopp blitt vist en av videoene Dagbladet har laget i forbindelse med serien om datasikkerhet og overvåking. Der kommer det blant annet fram at hvem som helst har kunne følge med på nattklubbgjester på et utested i Drammen. Samtidig kan hvem som helst følge med på dine og mine kafébesøk og hjemme på soverommet.

- Bryr seg ikke Wessel-Aas mener overvåkingen, som gjerne er utført i håp om å få bukt med kriminalitet, gjør det motsatte:

- Kriminelle bryr seg ikke likevel, de bryter loven selv om de vet at det finnes overvåkingskameraer over alt. Det sier litt at landets mest overvåkede plasser er nederst på Karl Johan: Jeg tror ikke det er der folk føler seg tryggest, selv om det er aldri så godt overvåket, sier han.

- At det som skal være med på å skape trygghet heller skaper usikkerhet og uoversiktlighet er et av dilemmaene i denne saken. All elektronisk behandling av personopplysninger og andre registreringer hvor man lagrer det elektronisk, skaper dilemmaer. Baksiden er at informasjonen kan misbrukes hvis det ikke sikres godt nok, sier han.

- Brukes til utpressing Han har blitt vist videoen der ungdom fester og kliner foran et kamera som lå åpnet for hvermansen på nettet.

- Det er ikke nødvendigvis det at det er ulovlige ting som er skjedd, men slike opptak kan enkelt brukes til å knytte en person til et bestemt sted eller en bestemt person. Kanskje man var med en annen enn sin ektemann eller kone den kvelden, og da kan slike opptak enkelt brukes til utpressing.

Han mener omfanget øker i tråd med at «alle» i prinsippet nå kan kjøpe seg et overvåkingskamera, uten at man nødvendigvis vet hvordan man håndterer det.

- Enhver amatør kan kjøpe ganske rimelige overvåkingskameraer, og de blir mindre og mindre synlige, og er vanskelige å håndtere for amatører. En ting er når seriøse aktører bruker disse, men den glade amatør som går på Elkjøp eller kanskje kjøper seg et kamera på nett, tenker kanskje ikke over konsekvensene. De skjønner ikke at de er tilgjengelige på nett bare folk vet IP-adressen.

- Datatilsynet dårlig rustet Han etterlyser ordentlige bøter for de som bryter loven.

- Etter min mening er organisasjoner som Datatilsynet for dårlig rustet både med tanke på antall hoder som skal utføre tilsyn, og med tanke på sanksjonsmulighetene. I Norge, som i andre land, belager man seg på informasjon som forebyggingskanal. Det er ikke nok. Det man skulle ønske seg, var muligheten til å gi bøter til de som tåler det mest. Bøter som svir, slik at andre i samfunnet skjønner at det ikke er OK.

Han mener også at det gjøres lite for å slå ned på slik atferd hos de ulike aktørene.

«Lønner seg» å bryte loven - Man har sett i tidligere saker at det er lite for eksempel Datatilsynet har kunne gjøre i ulike sammenhenger. Heller ikke domstolen slår hardt nok ned på slike saker. Ofte gjør det at man tjener mer på å bryte loven, og at det derfor lønner seg, til man blir fortalt at det ikke er greit. Det er ikke noe insentiv til å holde loven, når man tjener mer på lovbruddet. Bøtene er så lave at de nærmest blir symbolske.

- Slike opptak kan enkelt brukes til utpressing

- Hadde man fått avisoppslag om at en bedrift hadde fått 500 000 i bot, så hadde kanskje andre bedrifter også spurt seg selv to ganger om deres rutiner var gode nok. Da hadde det hatt en effekt. Så langt er reglene slik at man trygt kan bryte loven, sier han.