Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slike rådyr ser du ikke hvert år

Biologiprofessor har ingen bomsikker forklaring på fenomenet. Men han finner ingen grunn til å spare dem.

 SÆRSYN:  Dette hvite, halvvoksne rådyret i Oppdal er et svært sjeldent syn i norsk fauna. Her sammen med rådyr med normal farge. Foto: Morgan Frelsøy, Opp.
SÆRSYN: Dette hvite, halvvoksne rådyret i Oppdal er et svært sjeldent syn i norsk fauna. Her sammen med rådyr med normal farge. Foto: Morgan Frelsøy, Opp. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har sett en hvit elg, er det et ganske sjeldent naturfenomen du har vært vitne til.

Har du derimot sett et hvitt rådyr, ja da ligner det mer en sensasjon du aldri får oppleve igjen.

Da jaktmedarbeider Svein Jarl Liestøl i avisa Agder i rådyrfylket Vest-Agder nylig fikk se bilde av et trekvart-hvit bukk fra siste høstjakt.

Ikke på 50 år
- Svært sjeldent. Noe sånt har jeg aldri sett eller hørt om tross 50 års erfaring som jeger, konkluderte Liestøl.

Professor Atle Mysterud ved Universitet i Oslo, spesialist på hjortedyr og biologisk mangfold, bekrefter at det nå utstoppede jaktbyttet lengst sør i landet, virkelig er spesielt.

Biologiprofessoren og jegeren har interessert seg spesielt for slike naturfenomen siden han var med i et jaktlag som skjøt en spraglete elg i 1986.

Siden da har han fått sett og dokumentert flere albino-elger, de fleste i grenseområdene mellom Norge og Sverige. Stadig nye Albin-elger kan ha sin forklaring.

På disse årene har professor Mysterud bare sett bilder av to hvite rådyr - den ene bukken fra Vest-Agder og et ungt hunndyr fra Oppdal i Sør-Trøndelag, begge fanget av kamera i fjor.

 SÆRSYN:  Denne partielle albino-bukken fra Vest-Agder finnes det ikke mange like eksemplarer av i norske skoger, om noen i det hele tatt. Foto: Privat/Agder.
SÆRSYN: Denne partielle albino-bukken fra Vest-Agder finnes det ikke mange like eksemplarer av i norske skoger, om noen i det hele tatt. Foto: Privat/Agder. Vis mer

- Det blir felt om lag 30 000 rådyr i Norge i året, og forekomsten albino-dyr er så sjelden at den bare er registrert som «mindre enn en» i året, forklarer Mysterud.

Likevel er det en forskjell på de to sjeldne dyrene i fagfolkenes verden.

Var utryddet
- Bukken fra Vest-Agder en såkalt partiell albino - en delvis albino - fordi den har noe av originalfargen. Men rådyret i Oppdal er fullt albino. Den har ikke pigmenter verken på mule, øyne eller klauver, sier Mysterud.

Forskerne vet at det er fem gener involvert i slike fargeendringer hos hjortedyr, men kan ikke si med hundre prosent sikkerhet hvorfor hvite dyr firekommer langt mer sjeldent hos råddyr og hjort ennn hos elg.

- Etter intens jakt var rådyr helt utryddet i Norge på 1850-tallet. Noen tiår seinere var det bare en minimal elgbestand tilbake etter kraftig beskatning. Det må ha ført til innavl, som har gjort sjeldne genvarianter mer vanlige - kanskje også i arvematerialet i ettertid.

- Ikke følelser
- Burde jegeren i Vest-Agder latt være å skyte den hvite rådyrbukken ?

- Som fagmann vurderer jeg bestanden, ikke enkeltdyr utfra følelsesmessige forhold. Så nei, han gjorde ikke noe galt. Det var ikke noe rasjonelt poeng i spare bukken fordi den hadde annen farge. Hvert i mot kan den ha vært bærer av gener det ikke er ønskelig å føre videre. Jeg husker en dansk jeger som nærmest ble hetset for å ha skutt en hvit Albin-elg i Østfold for noen år siden. Det syntes jeg var så urettferdig at jeg holdt på å rykke ut offentlig for å forsvare dansken mot mobbing, sier professor og jeger Atle Mysterud.

 INGEN SPARING:  Professor Atle Mysterud ser ingen rasjonelle grunner til å spare hvite og sjeldne dyr i jakta. Foto: Privat.
INGEN SPARING: Professor Atle Mysterud ser ingen rasjonelle grunner til å spare hvite og sjeldne dyr i jakta. Foto: Privat. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!