Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slikket av hund - døde

Det mystiske dødsfallet til en ellers frisk mann forbløffet legene. Nå gir en vitenskapelig artikkel svar på hvordan og hvorfor 63-åringen ble akutt syk.

BAKTERIE: Capnocytophaga canimorsus finnes i spyttet til hunder og katter, og kan være farlig for mennesker. Bakterien overføres imidlertid svært sjelden, og først og fremst ved hundebitt. Foto: NTB Scanpix
BAKTERIE: Capnocytophaga canimorsus finnes i spyttet til hunder og katter, og kan være farlig for mennesker. Bakterien overføres imidlertid svært sjelden, og først og fremst ved hundebitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I svært sjeldne tilfeller kan bakterien overføres fra hunder til mennesker gjennom hundebitt, men den 63 år gamle tyske mannen hadde ikke blitt av noen hund.

Derfor vakte det oppsikt da legene etter fire dager påviste bakterien Capnocytophaga canimorsus i mannens blod. Bakterien finnes i spyttet til katter og hunder.

I 63-åringens tilfelle forårsaket bakterien en alvorlig infeksjon, som etter 16 dager på sykehuset til slutt endte i hans død.

Nå mener legene at 63-åringen fikk overført bakterien etter å ha blitt slikket av sin egen hund.

I en artikkel roper de nå varsko, men møter reservasjoner fra en norsk overlege og professor.

BAKTERIE: 48 år gamle Greg Manteufel mistet flere lemmer på grunn av en bakterie som helt friske hunder og katter kan ha i spyttet sitt. Video: CNN Vis mer

To oppfordringer

Legene slår alarm i den vitenskapelige artikkelen «Å bli slikket av en hund kan være dødelig», som er publisert i European Journal of Case Reports in Internal Medicine, et legetidsskrift.

I artikkelen oppfordrer de dyreeiere med «banale, for eksempel influensaliknende symptomer» til å umiddelbart søke medisinsk hjelp hvis symptomene er «uvanlige».

De skriver videre at i slike tilfeller bør det vurderes hvorvidt en infeksjon forårsaket av Capnocytophaga canimorsus kan være årsaken, og at behandling med antibiotika bør begynne «umiddelbart».

Artikkelen, og ikke minst oppfordringene, vekker nå oppsikt over hele verden, og er blitt omtalt av blant andre Washington Post og CNN.

UKJENT: Veterinærene I Nebraska skjønte lite av hva som kom inn på klinikken deres, helt til bylten som så ut som skitne mopper rørte på seg. Vis mer

Ukjent omfang

Kåre Bergh er overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital og NTNU-professor.

Han kjenner ikke til det konkrete tilfellet fra Tyskland, men har som overlege god kjennskap til Capnocytophaga canimorsus.

Han forteller at han bare har hatt befatning med den aktuelle bakterien to ganger over tre tiår. Bergh og hans kolleger i Trondheim var trolig de første i Norge som påviste bakterien for rundt 35 år siden.

- I et av tilfellene døde en mann, som så vidt vi vet ikke ble bitt, men hadde hund. I det andre tilfellet klarte pasienten seg, og det var kjent kontakt med munnhulen til en hund, sier Bergh til Dagbladet.

I motsetning til for eksempel smittsom hjernehinnebetennelse er ikke påvisning av Capnocytophaga canimorsus meldepliktig.

Omfanget i Norge er derfor helt ukjent, men trolig veldig lite, mener overlege Bergh.

Skeptisk

Han uttrykker skepsis til de tyske legenes oppfordring, og er opptatt av å nyansere bildet som kan skapes av den aktuelle artikkelen om det tyske dødsfallet.

- Jeg ville aldri ha sagt til en hundeeier med litt feber at man skal begynne å mistenke denne bakterien. Man må forholde seg til symptomenes alvorlighetsgrad, og treffe tiltak ut fra sykdomsbildet, sier Bergh.

Like fullt tillegger han at eierskap til en hund kan og bør nevnes ved alvorlig sykdom.

- Har man alvorlige symptomer på infeksjon, skal man selvfølgelig fortelle at man har en hund, sier professoren.

Definisjonen «banale, influensaliknende symptomer» har han også reservasjoner mot å bruke.

- En influensa behøver ikke være banal. Man kan ha kraftige symptomer og være skikkelig medtatt. Influensa kan være en kraftig sykdom, og det er en del eldre som dør hvert år. På den måten kan det være alvorlig, men en ung frisk pasient går det som regel bra med, sier Bergh.

Fikk nyresvikt

Artikkelen i legetidsskriftet sier ingenting om hvor i Tyskland dødsfallet fant sted, ei heller når mannen ble syk eller døde.

Artikkelen beskriver imidlertid sykdomsforløpet, og den fortløpende behandlingen, i detalj.

63-åringen oppsøkte selv sykehuset med klager over muskelsmerter i begge beina. Symptomene ble vurdert å være influensaliknende, men alvorlige. Mannen skal også ha slitt med pusten i tre dager, og hadde petekkier, punktformede blødninger, på huden. Han hadde også feber.

Så ble tilstanden hans verre.

Selv om hjerterytmen var stabil, forårsaket pusteproblemene at vevet ikke fikk nok oksygen. Han fikk nyresvikt, og sluttet å produsere urin.

På dette tidspunktet ante ikke legene hva som var galt med 63-åringen.

Døde etter 16 dager

For den tyske mannen var ellers frisk og i god form. Det var lenge siden sist han var på sykehus, så legene mistenkte en form for bakterie, men mannen hadde ingen åpne sår.

Så påviste de nye blodprøvene som ble tatt etter fire dager, bakterien Capnocytophaga canimorsus.

63-åringen ble behandlet med antibiotika, men da han først ble lagt inn på intensivavdelingen, ble han diagnostisert med blant annet sepsis, altså blodforgiftning.

Han fikk etter hvert hjertestans, men ble gjenopplivet, intubert og måtte bruke respirator.

Etter 16 dager med behandling døde han på sykehus, etter at de pårørende, i samråd med legene, valgte å redusere behandlingen. Da hadde han fått påvist hjerneskade og koldbrann i alle lemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media