- Slikt skal ikke skje

Finn Abrahamsen overrasket over at ikke alle spor er sjekket i Birgitte Tengs-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Haugesund har mottatt nye opplysninger om drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs som ble funnet drept på Karmøy i 1995.

Et hår funnet i den drepte Koppervik-jentas blodige venstre hånd ble allerede i sommer sendt til undersøkelser ved det rettsmedisinske instituttet i Innsbruck i Østerrike, melder VG i dag.

- Skulle tro alt var sjekket ut

Dette er første gang sporet følges opp. Drapssaken er 13 år gammel.

Tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrehamsen, er overrasket.

- Det er rart at ikke slike ting er håndtert allerede. Denne saken har fått enorm oppmerksomhet, derfor skulle man tro at alt var sjekket ut, sier tidligere politimester i Oslo Finn Abrahamsen til Dagbladet.no.

- Skal ikke skje

Nå er det satt ned en etterforskningsgruppe som skal ettergå informasjonen. Politiet sier årsaken til at håret først ble sendt for prøver i sommer skyldes en misforståelse. Dette får Abrahamsen til å reagere.

SPENT: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. FOTO: ANNIKEN C. MOHR/Dagbladet
SPENT: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. FOTO: ANNIKEN C. MOHR/Dagbladet Vis mer

- Slikt skal ikke skje, men det kan skje. Det første man gjør på et åsted er å pakke hendene til lik inn i folie, nettopp fordi dna-materiale er utrolig verdifullt i etterforskningen, sier Abrahamsen.

Drapssaken vakte voldsom oppsikt i 1995. Det ble en av de største og mest medieomtalte drapsetterforskningene i Norge. En nabo fant Birgitte Tengs død og delvis avkledd 6. mai i 1995.

Dømt og frikjent

Birgittes fetter først dømt for drapet i 1997, og dømt til å betale 100 000 i oppreisning til Birgittes foreldre. I 1998 frifant Gulating lagmannsrett fetteren for drapet, men oppreisningsdommen ble opprettholdt.

I 1999 ble fetterens anke i oppreisningsdommen endelig avvist av Høyesterett. I 2000 krevde fetterens forsvarere overfor Riksadvokaten at drapssaken måtte gjenopptas.

Det var ikke politiets eget initiativ som fører til ny etterforskning.

- Vi er blitt gjort oppmerksomme på hårstrået av personer som arbeider med saken sammen med familien til den tidligere tiltalte fetteren, sier politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som leder etterforskningsgruppen.

Forventninger

- Slikt skal ikke skje

Abrahamsen mener at forventningene til de nye undersøkelsene må holdes på et fornuftig nivå.

- Dette kan stamme fra en mulig gjerningsmann. Men samtidig er det ikke slik at bare fordi man får dna slått fast, så har man en drapsmann. Alt må bygges opp og bevises, dna er viktig, men ikke noen løsning. Politiet har ennå ikke fått svar på hårprøven.

- Jeg tror det kan bli et stort press på politiet framover i denne saken, sier Abrahamsen, som er spent på resultatene.

DREPT: Birgitte Tengs.