«Slikt skjer ikke hos oss»

Unge norske politikertopper tror ikke sexskandalen i Frp kunne rammet deres parti. Men mange har ikke regler for drikking, sjekking og håndtering av overgrepssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge kvinner, menn med makt, og alkohol, kan være en eksplosiv blanding. Fremskrittspartiet rystes nå i sine grunnvoller etter sexskandalene som skal ha inntruffet i ungdomsorganisasjonen. Men lederne i de andre ungdomspartiene er lite bekymret for at en lignende skandale skal ramme deres organisasjon.

- Jeg kan ikke garantere det, men det er veldig lite sannsynlig at noe sånt kunne skjedd hos oss. Jeg har heller aldri hørt om noen slike saker i Unge Høyre. Vi er ikke et spesielt stort ungdomsparti, og miljøet er ganske oversiktlig, sier leder Ine Marie Eriksen til Dagbladet.no.

- Vi er jo feminister

Flere av ungdomslederne mener forholdene, og kvinnesynet, er helt spesielt i Frp. Kari Anne Moe, leder i Sosialistisk Ungdom, sier at det er «betegnende» at den store sexskandalen inntraff i nettopp Frp.

- Partiet har jo gått i spissen for frislipp av bordeller og stripping, og det er få kvinner høyt oppe i partiet. I SU er vi jo feminister, så vi diskuterer jo maktforholdene mellom kjønnene. Denne diskusjonen er en del av vår ledertrening, og vi diskuterer sexpress og hvor levende feminismen er i innad i organisasjonen. Men sexpress kan jo inntreffe overalt, sier Moe.

Ikke alkoforbud

I Unge Høyre er det fritt fram for å drikke på kurs så sant man er over 18, men «overstadig beruselse» godtas ikke. AUF har alkoholforbud på alle sine kurs og på sommerleiren på Utøya.

- Men om noen over 18 går på byen etter at landsmøtet er over kan vi ikke kontrollere, sier AUF-leder Eva Kristin Hansen.

Både KrfU og Sosialistisk Ungdom har alkoforbud, men kanskje av noe ulik årsak.

- Vi har få avholdsfolk og er ikke moralister, men når vi er på SU-arrangementer vil vi jobbe med politikk, sier SU-leder Moe.

Vil lage regler

Stortingsrepresentant Lars Erik Knudsen fra Buskerud Frp har nå krevd at det innføres edru «barnevakter» på alle fester i ungdomsorganisasjonen. Senterungdommen og KrFu vil nå begynne å jobbe med et eget regelverk for å takle overgrepssaker i organisasjonene etter avsløringen i FrP.

- Vi har ikke hatt det, men det er noe vi nå skal se nærmere på etter avsløringene i Fremskrittspartiet, sier organisasjonssekretær Hilde Lysengen Havro i Senterungdommen.

- Vi har vurdert et slikt regelverk før, og vil nå se på det igjen. Vi må se på hvor grensen går mellom en flørt og misbruk av makt, sier organisasjonssekretær Anne Helene Sørhagen i KrfU.

Hvor går grensa?

I AUF har de tatt opp faren for overgrep både på landsmøtet, på egne jentekurs og i ledelsen.

- Jeg har blant annet sagt til sentralstyret at de ikke bør sjekke opp yngre jenter når de er på kurs, sier leder Eva Kristin Hansen.

Hun synes allikevel det er vanskelig å sette eksakte grenser for hva som skal være lov og ikke lov.

- Mange har jo blitt sammen og til og med giftet seg, til tross for at det har vært flere år mellom dem. Vi kan jo ikke hindre at blir kjærester. Men man skal ikke utnytte autoriteten sin. Folk må sjøl ta en vurdering.

OVERSIKTELIG: - Miljøet i Unge Høyre er oversiktelig, sier leder Ine Marie Eriksen.