Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sliper kniven mot Arafat

President George W. Bush og hans sikkerhetsrådgivere diskuterte i går kveld omfattende tiltak som vil isolere Yassir Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin ytterste konsekvens kan det føre til at USA bare kan snakke med israelerne i Midtøsten.

Blant de tiltak som er blitt pekt på som aktuelle er å bryte forbindelsen til Arafat, og å stenge palestinerne kontor i Washington. Det kan også være aktuelt å stanse alle fredsforhandlinger som USAs utsending Anthony Zinni har vært engasjert i, og å forlange at Arafat iverksetter langt mer vidtgående tiltak mot terrorisme før USA igjen engasjerer seg i konflikten.

Bakgrunnen for samtalene i Det hvite hus i går kveld er at USA mener å ha beviser for at palestinerne, og dermed Yassir Arafat, var mottakerne av båtlasten med 50 tonn våpen fra Iran.

Meget skuffet

Bush ga i går uttrykk for at han var «meget skuffet» over Yassir Arafats forsøk på å smugle våpen.

- Det er å utvide terroren, sa Bush i går.

De mest sentrale rådgiverne som diskuterte nye tiltak mot Arafat i går var utenriksminister Colin Powell, sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Visepresident Cheney skal være den som klarest har gått inn for å kutte alle forbindelser med Arafat og selvstyremyndighetene, sier en ikke navngitt tjenestemann i Pentagon ifølge nyhetsbyrået AP.

Utenriksminister Colin Powell skal ha gått inn for å legge ytterligere press på Arafat for å få ham til å ta et kraftig oppgjør med Hamas og Islamsk jihad.

- USA er sjokkert over hvordan ledende palestinske tjenestemenn var involvert i våpensmuglingen, sier talsmann i Det hvite hus, Ari Fleischer.

Et brudd med Arafat vil slå en kile inn i den skjøre koalisjonen USA har hatt til nå med flere arabiske land i kampen mot terror. Derfor har Bush gitt arabiske ledere det han kaller bevis for at palestinske myndigheter sto bak våpensmuglingen. I brevs form skal han ha sendt detaljerte opplysninger om etterforskningen til statsoverhodene i Egypt, Jordan og Saudi-Arabia, og bedt dem legge press på Arafat for å straffe de skyldige.

Venter

Når det vil bli tatt en beslutning, eller når den vil bli offentliggjort, er ikke kjent. Observatører i Washington antyder at USA vil vente med å kunngjøre hvilke tiltak de vil sette i verk for å gi Arafat ytterligere en sjanse til å unngå vidtgående sanksjoner. Kanskje vil Bush vente med å kunngjøre det til Israels statsminister Ariel Sharon blir mottatt med fulle æresbevisninger i Det hvite hus 7. februar.

SELVMORDSBOMBERE: Islamsk Jihad tok i går ansvaret for selvmordsbomberen som såret minst 25 israelere da han sprengte seg selv i Tel Aviv i går. Israel svarte på selvmordsaksjonen da kampfly i går kveld bombet palestinske mål i Gaza og på Vestbredden.
Hele Norges coronakart