<strong>APPELLERER:</strong> Jimmy Carter ber verdens stormakter om å bidra til at Aung San Suu Kyi kan settes fri. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix
APPELLERER: Jimmy Carter ber verdens stormakter om å bidra til at Aung San Suu Kyi kan settes fri. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- Slipp Aung San Suu Kyi fri

Jimmy Carter appellerer til samvittigheten til verdens stormakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet) Tidligere president Jimmy Carter ber verdens ledere om å forene seg og be om at militærregimet i Burma frigir fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Må utøve press
Carter har gitt et intervju til CNN, der han oppfordrer verdens ledere og Burmas naboland om å utøve press på regimet.

- Dette er en mangeårig tragedie, sier Carter.

Han etterlyser bistand fra land som Kina, Australia og India, og vil ha saken reist for FNs sikkerhetsråd.

I dårlig form
- Regimet er ikke isolert, sier Carter, som tror juntaen bryr seg om hva andre asiatiske land mener om saken.

Suu Kyi skal ifølge CNN være i «mindre god» fysisk form, og være preget av de siste dagers hendelser.

Fredsprisvinneren har tilbragt 13 av de siste 19 årene i husarrest.

Utelukker ikke komplott
Den dypt religiøse amerikaneren John Yettaw er siktet for å ha fått Suu Kyi til å bryte betingelsene for husarrest, da han svømte to kilometer for å overnatte hos Suu Kyi.

- Dette er jo helt dumt, og ikke noe hun kunne gjort. Jeg skjønner ikke hva som var motivasjonen til mannen, sier Carter i intervjuet.

- I utgangspunktet tror jeg ikke at Yettaw står i ledtog med burmesiske myndigheter. Men det er et interessant spørsmål, svarer Carter på spørsmål fra CNN om det hele er et komplott iscenesatt av militærregimet.


Nektes advokathjelp

Militærjuntaen i Burma nekter den framtredende advokaten og menneskerettsaktivisten Aung Thein å forsvare fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. USA forlenger sine sanksjoner mot Burma.

Aung Thein opplyste lørdag at han dagen før fikk sin lisens til å arbeide som advokat inndratt.

Aung San Suu Kyi ble fortsatt holdt innesperret i det beryktede Insein-fengselet i Rangoon, og er siktet for å ha brutt betingelsene for at hun fikk være i husarrest.


<strong>STØTTE:</strong> Her demonstrerer tilhengere av Suu Kyi utenfor Burmas ambassade i Brüssel i mars. De får støtte av Jimmy Carter. Foto: AP Photo/Yves Logghe/Scanpix
STØTTE: Her demonstrerer tilhengere av Suu Kyi utenfor Burmas ambassade i Brüssel i mars. De får støtte av Jimmy Carter. Foto: AP Photo/Yves Logghe/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer