Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipp de unge til

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis kommunalministeren får det som hun vil skal 16-åringene få stemme ved neste kommunestyrevalg. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) foreslår å senke stemmealderen som en forsøksordning ved kommunevalget 2011. Kleppa mener det er et tankekors at 16-åringer ikke får delta i lokalvalg selv om kommunen de bor i ønsker det. Forrige gang enkelte kommuner søkte om en prøveordning, fikk de nei. Debatten blusset opp igjen i fjor sommer da barneombud Reidar Hjermann forslo å senke stemmerettsalderen. Men Kleppas forgjenger, Åslaug Haga (Sp), hadde ikke sans for forslaget.

Kleppa har rett i at tida er inne til at flere skal kunne påvirke valgresultatet. Norge trenger flere unge stemmer i en aldrende befolkning. Dagbladet har flere ganger gått inn for 16-årsgrense. 16-åringer går på videregående skole, kan settes i fengsel og ta seg av egne barn. Og samfunnsengasjementet er neppe mindre enn i andre aldersgrupper. Regjeringen bør derfor gå med på forsøksordninger, med sikte på en generell senking av stemmerettsalderen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media