- Slipp dem fri, Castro!

Unesco ber Cubas diktator om å slippe fri journalisten Raúl Rivero og 74 andre politiske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ei gruppe Unesco- og EU-diplomater dro i går til Cubas hovedstad Havanna, for å oppfordre Fidel Castro til å øyeblikkelig slippe 75 av Cubas samvittighetsfanger fri.

Bakgrunnen for appellen er at FN-organisasjonen har gitt årets pressepris til den anerkjente journalisten, forfatteren og systemkritikeren Raúl Rivero (59), som i øyeblikket soner en dom på 20 års fengsel i hjemlandet.

Riveros forbrytelse var å skrive noen artikler for amerikanske publikasjoner i fjor.

Diplomatene som i går protesterte mot behandlingen av Rivero, framførte sin appell utenfor Riveros hjem i Havanna. Amerikanske, engelske og spanske diplomater var til stede, men det er uvisst om nordmenn deltok.

- Vi er kjent med at det har vært en aksjon i etterkant av presseprisen, men vi kan ikke kommentere den utover det, sier Ole Briseid, ambassaderåd for UNESCO-saker ved Norges ambassade i Paris, til Dagbladet.no.

Arrestert i storaksjon

I Castros verden er det nemlig forbudt å ta imot lønn fra fiendelandet USA, og Riveros artikler ble stemplet som pro-amerikansk propaganda.

Rivero ble beskyldt for å undergrave Castros regime, og 18 mars i fjor - samme dag som USA angrep Irak - ble han arrestert sammen med 24 andre journalister. Alle fikk mellom 14 og 27 års fengsel for å ha brukt pennen sin.

UNESCO:

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

  • UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.
  • UNESCOs mål er å bidra til fred og trygghet gjennom internasjonalt samarbeid.
  • UNESCO har et nært samarbeid med nasjonale og internasjonale statlige og frivillige organisasjoner.
  • Opprettet i 1945. Norge ble medlem i 1946.
  • UNESCO har 200 medlemsland. Hovedkvarteret ligger i Paris.
  • UNESCO
    UNESCO Norge

  • Miguel Angel Sanchez Reyes' takketale
  • Rapport om pressens forhold på Cuba fra Reportere Uten Grenser

- Presseprisen tildeles Raúl Rivero for hans modige og langvarige vilje til å rapportere uavhengig, sier Unesco-juryen i sin begrunnelse.

I den samme storaksjonen ble også 50 andre Castro-kritikere kastet bak lås og slå. Det er disse menneskene Unesco nå vil ha fri, melder BBC.

Nektet utreise

Unescos pressepris ble formelt tildelt Rivero under en seremoni i Serbias hovedstad Beograd i går. Hovedpersonen kunne av naturlige årsaker ikke ta imot prisen, og heller ikke kona fikk lov å reise ut av Cuba for å ta imot den på ektemannens vegne.

Sønnen Miguel Angel Sanchez Reyes bor imidlertid ikke på Cuba, og kunne derfor tre inn i stedet for faren.

- Dikteren og journalisten Raul Rivero holdes fengslet mer enn 450 kilometer fra Cubas hovedstad, fordi han benyttet seg av sin ytringsfrihet i et regime der begreper som «rettighet» og «frihet» simpelthen ikke eksisterer, sa Unescos generalsekretær Koichiro Matsuura.

Anerkjent

Raúl Rivero er Cubas mest kjente uavhengige reporter. Etter at han brøt med de statseide mediene i 1988, brukte han flere anledninger til å kritisere den manglende ytringsfriheten på Cuba.

I 1995 stiftet han et uavhengig pressebyrå i hjembyen Havanna, og seks år seinere var han med starte Cubas første uavhengige interessesorganisasjon for journalister.

Og slikt gjør man ikke ustraffet i Castro-land.

SAMVITTIGHETSFANGE: Cubas mest kjente journalist og systemkritiker, Raúl Rivero, soner en dom på 20 år. Foto: SCANPIX
- SLIPP DEM FRI: Unesco-sjefen Koichiro Matsuura benyttet prisutdelingen i Beograd til å minne om Cubas mange politiske fanger - deriblant Rivero.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer