- Slipp Haakon fri!

TROMSØ (Dagbladet): - Slipp Haakon fri, avskaff kongedømmet, roper avisa Nordlys til sine lesere i dag. Og så begynte telefonen å ringe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nøyaktig klokka sju ytret den første leseren seg, ei dame fra Tromsdalen mente kronprinsen er et flott menneske som sikkert ikke vil får vansker på jobbmarkedet når han blir arbeidsledig.

- Monarkiet er en udemokratisk anakronisme. Politikernes unnlatelessynd er at de viker unna debatten med en praktisk begrunnelse: At de kongelige er så hyggelige og folkelige, sier redaktør Svenn A. Nielsen, som skreiv gårsdagens lederartikkel i Nord-Norges største avis.

Han mener kongedømmet ikke bare har overlevd seg sjøl av prinsipielle årsaker - men også av menneskelige:

- Debatten rundt Haakons kjærlighetsliv bør være begynnelsen på slutten. Han mest elementære menneskerettigheter brytes.

- Du tar ikke i litt vel hardt i, nå?

- Nei. I Pakistan tvangsgifter fedre bort sine unge døtre. Her i Norge forbyr vår gunnlov kronprinsen å gifte seg uten sin fars samtykke. Jeg ser ikke den store forskjellen, sier Nielsen.

Men rett utafor avishuset _ i rådhusparken _ blir redaktør Svenn A. Nielsen daglig påminnet om monarkiets sterke stilling også i Ishavsbyen. For der står kong Haakon, kronprinsens oldefar, på sokkel.

- Eh, den tomta eies av kommunen. Ikke av Nordlys.

- Mange vil vel si at en republikaner som deg kjemper mot vindmøller?

- Jeg tror ikke det er nordmenns syn på monarkiet som styringsform er urokkelig, men derimot vårt gode forhold til den nåværende kongefamilien.