-  Slipp inn dem som vil

Venstres nestleder Olaf Thommesen vil åpne Norges grenser for arbeidsinnvandring. Han ser ingen grunn til at vi ikke skulle kunne ta imot 10 000 innvandrere på jakt etter jobb årlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det bør rett og slett være slik at de som har lyst til å komme hit får komme, sier Thommesen.

-  Bor du i et land hvor det ikke er arbeid, lønn og mat på bordet skulle det bare mangle at folk ikke forsøker å dra et sted hvor det finnes framtidshåp, sier han.

En menneskerett

-  I Norge er det noe nedlatende i begrepet «lykkejeger». Det burde være en hedersbetegnelse. Å søke et nytt og bedre liv når barna sulter er en menneskerett. Dessuten har vi bruk for arbeidskraft, og vi vet at det behovet vil øke. Hvor mange som skal komme vil jo variere med utviklingen i arbeidsmarkedet. Noen år kan det være 3000, et annet 10 000 - og kanskje over 20 000. Det er umulig å si noe tall per år. Dette vil påvirkes av situasjonen i Norge og verden. På sikt vil dette mer bli et spørsmål om hva vi skal gjøre for å tiltrekke oss arbeidskraft enn å stenge folk ute, sier nestlederen i regjeringens minste parti.

I stolen hos Zakho Frisør i Tøyengata i Oslo blir Olaf klippet og trimmet av Hikmet Kakos Mansur fra Nord-Irak.

Han kom hit som asylsøker for to år siden og har nå fått seg frisørjobb. Slike vil Thommesen ha flere av, og de skal få lov til å komme uten å søke asyl.

Må lyve om asyl

-  Arbeidsinnvandring må komme i tillegg til dem som er forfulgt og trenger asyl. Den eneste måten mennesker fra den fattige verden kan komme inn til Norge på nå er å søke asyl. Derfor ser vi at en rekke mennesker lyver på seg et asylbehov som ikke er reelt. Disse har opptatt verdifull plass og ressurser, sier han.

-  I en verden med enorme forskjeller er folkevandringer naturlig. Det skulle bare mangle om ikke mennesker med mål om å skape en bedre hverdag for seg selv og sine flytter på seg. Vi vil lage en ærlig dør inn til Norge, sier Thommessen.

Olaf Thommesen sier «velkommen etter» til Jens Stoltenberg som har flagget at kampen mot at innvandrerne skal bli en ny underklasse blir en viktig sak for Ap framover.

-  Da må Arbeiderpartiet også si ja til arbeidsinnvandring. I dag er de helt i lomma på LO som synes å mene at innvandrerne kommer for å ta jobbene fra oss. Det er mange grumsete holdninger til innvandrere, og mange av dem er Ap med på å nøre oppunder, sier han.

-  At folk kommer hit stort sett bare gjennom opphold på humanitært grunnlag og familiegjenforening kan også ha medført en overvekt av innvandrere som trenger samfunnets hjelp, slik kan det ikke fortsette. Skal vi få til en bedre integrering, må vi ha arbeidsinnvandring, slår han fast.

-  Motiverte innvandrere

-  Vil ikke dette skape større problemet enn vi allerede har?

-  Nei. Det motsatte vil skje. Ved at vi sprer motiverte innvandrere i jobber over det ganske land vil integreringen bli bedre.

HOS FRISØREN: Olaf Thommesen vil ha fri arbeidsinnvandring selv om frisør Hikmet Kakos Mansurs tradisjonelle barbering med tråd, typisk i Nord-Irak, ble for smertefullt. - Vi må slippe inn dem som ikke er forfulgt, men bare ønsker seg et anstendig liv også, sier Thommesen.