VÆR PÅ VAKT: Bær er blant tingene du bør passe deg for når du er på ferie i utlandet. Foto: Verity Snaps Photography / Shutterstock / NTB scanpix
VÆR PÅ VAKT: Bær er blant tingene du bør passe deg for når du er på ferie i utlandet. Foto: Verity Snaps Photography / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Slipp unna mageplager på utenlandsferie - dette bør du være på vakt mot

Mange får ferien ødelagt av matforgiftning og infeksjoner via maten. Men ved å følge kostholds- og hygieneregler kan du slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange land har høyere forekomst av skadelige bakterier, virus og parasitter enn vi har i Norge. Folkehelseinstituttet minner reiselystne nordmenn om å være på vakt.

– Det er lurt å huske på at hverdagsrutinene hjemme er forskjellig fra hvordan man har det på ferie. Hjemme lager man ofte mat selv, på ferie spiser man som regel ute. Da er man mer eksponert, sier seniorrådgiver Bernardo Guzman Herrador til NTB.

Bakteriene Campylobacter og salmonella står for de fleste tilfellene av tarminfeksjon som registreres her i landet. Over halvparten av alle som får sykdommen campylobacteriose blir smittet i utlandet. Tilsvarende tall for salmonellose er 70-80 prosent.

I tillegg er det en rekke andre bakterier, virus og parasitter som kan gi diaréplager ved utenlandsreiser, opplyser Folkehelseinstituttet via nettstedet Matportalen.

Varsom med lunken mat

Forurenset mat og vann kan gi deg diaré og oppkast, men de fleste smittestoffer drepes ved koking og steking. Noen bakterier kan imidlertid danne giftstoff hvis de får formere seg i maten, og ødelegges ikke ved varmebehandling.

– Vær også oppmerksom på at dersom maten blir stående lunken over lengre tid etter at den er kokt eller stekt, kan du bli syk fordi noen bakterier overlever som sporer og danner giftstoffer i maten etter at den er kokt eller stekt, påminner Folkehelseinstituttet.

Generelt er det trygt å spise kokt og stekt mat som er skikkelig varm. Du kan også være trygg på frukt og grønnsaker som du skreller selv.

Husk på isbitene

Ved å overholde noen enkle kostholdsråd, kan du redde feriemagen. Mange kjenner nok allerede rådet om å unngå drikkevann som ikke er desinfisert. Husk at det også gjelder isbiter, som er en vanlig smittekilde.

I tillegg bør du være på vakt mot:

* kalde sauser

* upasteurisert melk og produkter laget av slik melk

*bløtkokte egg, speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt

* mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)

* ukokte grønnsaker, bær, salat og spirer

* frukt som ikke kan skrelles

* rå eller ufullstendig kokt skalldyr

* halvstekt eller rått kjøtt

* mat som serveres lunken

Råd til gravide

Gravide bør bare spise kjøtt som er helt gjennomstekt eller -kokt. Det skyldes fare for smitte med parasitten toxoplasma.

Det er også viktig å unngå ukokte grønnsaker, bær, salater og spirer som ikke er grundig vasket. Det samme gjelder frukt som ikke kan skrelles.

Styr unna vann fra springen, også når du pusser tennene. Bruk heller flaskevann. Og prøv å la være å svelge vann når du dusjer eller bader i vann som kan være forurenset, råder Folkehelseinstituttet.

Det er også svært viktig at gravide er ekstra nøye med å vaske hender etter toalettbesøk, kontakt med dyr og før matlaging og måltider, lyder rådet.

– Små barn, de som har kroniske sykdommer eller problemer med immunforsvar er også grupper som bør være litt ekstra forsiktige, sier Herrador.

(NTB)