Slipper å forklare hvordan han underslo 20,9 millioner

Økonomisjef (41) på Hadeland får oppgjort et av tidenes største underslag av offentlige midler på «bakrommet».

 MILLIONTAP:  Økonomisjefen har innrømmet underslag for 20,9 millioner kroner, og Hadeland-selskapene risikerer en sluttminus på rundt 10 millioner kroner når hus, hytter og biler er solgt. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
MILLIONTAP: Økonomisjefen har innrømmet underslag for 20,9 millioner kroner, og Hadeland-selskapene risikerer en sluttminus på rundt 10 millioner kroner når hus, hytter og biler er solgt. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 41 år gamle økonomisjefen i Lunner som kjøpte dyrt hus, hytter og biler i millionklassen og en eksklusiv vinsamling for arbeidsgivers penger, slipper å forklare seg i detalj om hvordan han greide å underslå 20,9 millioner kroner på tre og et halvt år.

Det holder å svare «ja» på skyldspørsmålet dersom dommer, politiadvokat eller forsvarer ikke har noen spørsmål.

Daglige ledere og styreansvarlige i de to interkommunale selskapene på Hadeland slipper å forklare seg i det hele tatt om forretningsdriften som gjorde underslagene mulige.

Når hus, hytter og biler er solgt, vil eierkommunene sitte igjen med et tap på rundt 10 millioner kroner etter sin utro tjener med vide fullmakter i banken.

Gjøvik tingrett har satt av to timer i morgen til å belyse en av største underslagssakene her i landet i offentlige eide selskaper. 

Avslørt tilfeldig
41-åringen har tidligere to dommer for underslag og for momssvindel. Det var en tilfeldighet som gjorde at underslagene hos hans nye arbeidsgiver ble oppdaget, og mannen har lagt alle kort på bordet.

Politiet i Vestoppland har fått statsadvokatens velsignelse til å bli ferdige med underslagene i en såkalt tilståelsessak uten vitner og uten at sakspapirer blir lagt fram i retten.

- Hvordan har påtalemyndigheten vurdert en forenklet saksgang i forhold til sakens omfang ?

- Etter reglene er det ingen øvre grense for underslagets størrelse for å gjennomføre en tilståelsessak. Derimot må ikke strafferammen overstige 10 års fengsel. Han er siktet for grovt underslag med en strafferamme på seks år.

- I tillegg kommer siktelse for brudd på ligningsloven, bokføringsloven og regnskapsførerloven, men den samlede strafferammen overstiger ikke 10 år, sier politiadvokat Frode Aabak til Dagbladet.

Han understreker at det er effektiv saksgang i politi, påtalemyndighet og rettsvesen som ligger til grunn for tilståelsessaker - ikke offentlighetens ønske om detaljer.

41-åringen har innrømmet underslag for 18,7 millioner kroner i tiden han var økonomisjef i Hadeland og Ringerike Bredbånd.  2,2 millioner av det samlede underslaget kommer fra kontoene til morselskapet Hadeland Energi.

17 millioner før salg
Selskapene har utestående om lag 17 millioner kroner før de beslaglagte eiendommene, bilene og andre verdier er solgt, bekrefter politiadvokat Frode Aabak.

- Er det aktuelt å sikte andre personer i tilknytning til de to selskapene ?

- Politiet har ikke mottatt anmeldelse av noen andre, og etterforskningen har ikke frambrakt noe som tilsier påtalemessige skritt mot andre med tilknytning til selskapene, sier politiadvokat Frode Aabak til Dagbladet.

 HUS PÅ ARBEIDSGIVERS REGNING:  Prisen for dette huset i Lunner vil avgjøre hvor mye de interkommunale selskapene på Hadeland kommer til å tape på den utro økonomisjefen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
HUS PÅ ARBEIDSGIVERS REGNING: Prisen for dette huset i Lunner vil avgjøre hvor mye de interkommunale selskapene på Hadeland kommer til å tape på den utro økonomisjefen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer