FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari er mannens forsvarer. Foto: Erlend Aas/Scanpix
FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari er mannens forsvarer. Foto: Erlend Aas/ScanpixVis mer

Slipper å sone for 26 år gammel gruppevoldtekt

Engelskmann dømt i Oslo tingrett, men får lavere straff etter somling fra britiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En britisk mann, som har vært bosatt i Norge i nesten 20 år og er norsk statsborger, er dømt i Oslo tingrett for å ha deltatt i en gruppevoldtekt av en kvinne i Burton on Trent i England i 1985.

Men han slipper å sone i fengsel, da han bare ble dømt til to års betinget fengsel. Samtidig må han betale 300 000 kroner i erstatning til offeret.

Britene somlet Mannen fikk redusert straffen blant annet fordi det er gått så lang tid siden forbrytelsen. Mannen dro etter voldtekten, som hans kamerat ble dømt for medvirkning til, til Kanariøyene og unndro seg straffen i hjemlandet. I 1993 fant engelsk politi ut at han befant seg i Norge. I 1995 ble han forsøkt utlevert. Men han hadde kort tid før det fått norsk statsborgerskap og kunne ikke utleveres, og utleveringssaken ble trukket i 1997.

13 år senere, omtrent en måned før foreldelsesfristen gikk ut, fremmet Storbritannia en anmodning om å overføre straffesaken til Norge. Og saken kom altså for retten denne uka. Retten kritiserer britiske myndigheter for sendrektigheten.

- Den lange tiden som er gått er et kraftig formildende moment. Tiltalte må selv ta noe av ansvaret for tidsforbruket i og med at han reiste fra England. Men britiske myndigheter har fulgt opp saken dårlig og må bære mesteparten av ansvaret for det lange tidsforløpet, heter det i dommen.

Mannens forsvarer, advokat Amir Mirmotahari, sier hans klient trodde saken var henlagt for flere år siden.

- Han trodde den var henlagt da de trakk utleveringssaken og han ble veldig overrasket da han plutselig hørte om dette, sier Mirmotahari.

Lav straff Retten måtte legge seg på straffenivået fra 1985.

- Straffene for voldtekt er betydelig skjerpet etter den tid, heter det i dommen.

Aktor viste i retten til at rettspraksis på 80-tallet var 1 år og 6 måneder i fengsel i tilsvarende saker, men at det kunne være noe strengere med utvidet strafferamme og at 2 år derfor ville være riktig nivå.

Dommer Morten Gunnes mener straffepåstanden var i minste laget.

- Retten er i utgangspunktet av den oppfatning at straffen burde vært strengere enn aktors påstand, men tatt i betraktning at tiltalte har erkjent det faktiske forhold fra første dag etter voldtekten og erkjent straffeskyld i retten samt at dom avsier over 26 år etter at voldtekten fant sted, er retten kommet til at straffen passende kan fastsettes i samsvar med aktor påstand, heter det i dommen.

- Ville blitt ubetinget Aktor, statsadvokat Richard Beck Pedersen, sier mannen trolig ville måttet sone hvis saken hadde kommet opptidligere.

- Hadde denne saken vært gjennomført innen rimelig tid, så hadde nok blitt en ubetinget reaksjon, men britiske myndigheteres sendrektighet forhindret det, sier Pedersen til Dagbladet, som uansett er fornøyd med at mannen ble dømt og måtte betale erstatning:

- Det viser at man ikke kan være trygg, selv 26 år etter at man har begått en forbrytelse.

Mannen har vedtatt dommen.

- Han var forberedt på å ta sin straff og er glad for at saken nå er over, sier Mirmotahari, som mener saken er unik i norsk rettshistorie.

Dommeren måtte for øvrig også vurdere bevisene mot mannen i en sak fra 1982, da mannen ble dømt for voldtekt av sin samboer.

Den gamle dommen mot mannen klarte Oslo tingrett imidlertid ikke å få tak i, da den trolig var destruert. Forsvarer Mirmotahari
argumentert i retten med at mannen må ha blitt dømt for en uaktsom voldtekt, noe som ikke var straffbart i Norge i 1982, men retten kom etter en egen bevisvurdering til at forholdet tilsvarte voldtekt.