Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper alle fangene fri

Kofi Annan har klart å overtale Nigerias nye ledelse til å sette fri alle politiske fanger. Dette inkluderer trolig også Moshood Abiola, som ble valgt til president i 1993.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abiola har sittet fengslet de fire siste åra.

Frislippet innvarsler muligens en politisk vår i Afrikas mest folkerike nasjon. Tegn til tøvær dukket opp da landets brutale militærdiktator Sani Abacha døde av hjertesvikt 8. juni i år. Nigerias nye sterke mann, general Abdulsalam Abubakar, har i løpet av en snau måned løslatt rundt 30 politiske fanger. Nå skal de rundt 250 resterende opposisjonelle i fengsel settes på frifot.

Spørsmålet er hvor omfattende politiske reformer militærstyret er villig til å gjennomføre. Målet for Annan er helt klart å sikre overgang til sivilt styre i Nigeria ved demokratiske valg.

Hektisk diplomati

I fire dager har Annan drevet et hektisk diplomati etter at han helt overraskende valgte å besøke Nigeria. Han har hatt flere samtaler med landets ledelse, og fikk onsdag kveld møte Abiola bak murene.

- Jeg forlater et Nigeria klar for løslatelsen av alle politiske fanger, sier Annan til nyhetsbyrået AP, og han venter at Nigerias leder selv vil annonsere nyheten om kort tid.

I møtet med Annan sa Abiola at han ikke kommer til å gjøre krav på presidentembetet, og at han vil samarbeide med militærregimet for å få til en demokratisering.

Målet for general Abubakar er å normalisere forholdet til omverdenen. Henrettelsen av forfatteren Ken Saro-Wiwa og åtte andre opposisjonelle i 1995 viste for alvor hvilket despoti Nigeria var blitt.

Siden den gang har landet levd i delvis internasjonal isolasjon, og ble ekskludert fra organisasjonen for de britiske samveldelandene.
Mange menneskerettsforkjempere mener imidlertid at reaksjonene mot Nigeria burde vært langt sterkere. 90 prosent av landets eksportinntekter kommer fra oljevirksomheten, og flere har tatt til orde for at bare en oljeboikott ville tvinge det brutale regimet i kne.

Korrupsjon og fattigdom

Nigeria er ett av verdens mest korrupte land. Eliten har tilranet seg de enorme rikdommene, mens det store flertallet av nasjonens nærmere 120 millioner innbyggere lever i fattigdom.
De mest demokratiske valgene i Nigerias historie ble holdt i 1993 og ble vunnet av Moshood Abiola. Valget ble imidlertid raskt annullert, og grunnloven satt til side. General Sani Abacha grep makten. Året etter ble Abiola arrestert.

Styrte med jernhånd

Abacha styrte med jernhånd og slo brutalt ned all motstand. Men etter diktatorens død i forrige måned har det rådet en forsiktig optimisme. Nigerias nye militære leder kommer riktignok fra den samme makteliten som Abacha.

Likevel viser løslatelsen av de politiske fangene muligheten for en demokratisering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!