Karantenehotell:

Slipper bot for hotellnekt

Kvinne etter Spania-ferie: - Ikke hørt fra politiet mellom Gardermoen og henleggelsen.

HOTELLKARANTENE: Politi og vektere geleidet alle passasjerer fra et Gran Canaria-fly gjennom sikkerhetssjekk og tollsone på Gardermoen natt til 28. mars. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet.
HOTELLKARANTENE: Politi og vektere geleidet alle passasjerer fra et Gran Canaria-fly gjennom sikkerhetssjekk og tollsone på Gardermoen natt til 28. mars. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet. Vis mer
Publisert

Det første kjente etterforskningsresultatet er klart etter et stort antall politianmeldelser for å nekte eller stikke av fra hotellkarantene etter utenlandsopphold.

Mange av hotellnekt-sakene kom i slutten av mars med langtidsferierende i Spania som kom til Gardermoen.

Øst politidistrikt har henlagt saken mot en kvinne i 70-åra fra Indre Østfold på grunn av bevisets stilling. I et kortfattet henleggelsesbrev blir forholdets art bare beskrevet som «spesiallover, diverse».

- Jeg har ikke hørt noe fra politiet eller vært innkalt til avhør siden jeg kom hjem fra Gran Canaria natt til 28. mars, sier kvinnen til Dagbladet.

- Ble ikke spurt

Hun gjorde oppmerksom på i kontrollen på Gardermoen at hun skulle hjem, og ikke ville etterkomme et krav om 10 dagers opphold på karantenehotell.

Kvinnen hadde vært tre måneder på øya i Middelhavet for 10. året på rad.

- La du fram dokumentasjon fra lege på at det var en nødvendig reise av helsemessige årsaker?

- Nei, jeg ble ikke spurt om noe sånt, sier kvinnen, som roser politiets håndtering på Gardermoen.

- Ikke hørt noe

Hun kom på samme fly som jurist Marianne Øyen, som gjorde det klart på Gardermoen at hun ikke ville i hotellkarantene og heller ikke godta noe forelegg.

- Jeg har ikke hørt noe fra politiet annet enn et varsel om at jeg vil bli innkalt til avhør, sier Øyen til Dagbladet søndag.

Øst politidistrikt har tidligere sagt at det ekstraordinære smitteverntiltaket kan gi forelegg på opptil 20 000 kroner for å nekte karanteneopphold på hotell.

74 saker

Tirsdag opplyser politidistriktet til Dagbladet at de har registrert 74 anmeldelser knyttet til brudd på regelverket om karantenehotell. Dette gjelder både ved Oslo Lufthavn og ved riksgrensen, forteller politiinspektør Anne Utaker Langseth.

- Sakene er under etterforsking, og det er derfor for tidlig å si noe om utfallet, sier hun.

- Hva kan du si om antall henleggelser?

- Det er flere vilkår som må være oppfylt og bevist utover enhver rimelig tvil for at det skal bli noen straffereaksjon knyttet til disse sakene. Noen av sakene er derfor henlagt, sier Utaker Langseth og tilføyer:

- Jeg kan ikke kommentere konkrete enkeltsaker, eller gå nærmere inn i hvilke vurderinger som er gjort i disse.

- Avhør gjenstår, og de fleste sakene er fortsatt under etterforskning, opplyste politidistriktets kommunikasjonsavdeling før helgen.

Avgjørelsene i disse sakene i Øst politidistrikt blir ventet på av prinsipiell interesse, også for de mange som har godtatt hotellkarantene med 500 kroner egenandel om dagen og foran sommerens mulige utenlandsreiser.

Sør-Øst politidistrikt utstedte nylig forelegg på 13 000 kroner til personer i hotellkarantene i Sandefjord etter utenlandsopphold. Hotellet varslet politiet etter bråk og fordi karantenegjester var samlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer