Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slipper de meg i land?

KONGSBERG (Dagbladet): Fredag kveld kom «Tampa»-kaptein Arne Rinnan endelig til Norge. I april skal han ut på tur igjen, og denne gangen er kona, Grethe med. - Jeg har lyst til å besøke Australia, hvis de vil slippe meg i land da, sier Grethe Rinnan til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte kapteinhelten hjemme i stua på Kongsberg i går, der Rinnan har ankret opp i stresslessen foran TV-en.

- Det er godt å være hjemme igjen, sier Rinnan til Dagbladet. Han har én tur igjen med «Tampa» før han pensjoneres.

- Jeg har fri i fire og en halv måned nå, men aner ikke hva jeg skal bruke tida til. Jeg er ganske rastløs av meg.

- Han er ganske sta også, sier kona.

Det fikk australske myndigheter merke, da de forsøkte å bruke det norske lasteskipet «Tampa» i en skitten valgkamp.

Forbannet

Søndag 26. august i år plukket kaptein Arne Rinnan opp nødsignaler fra et synkende indonesisk fartøy. Båten var søkklastet med flyktninger, og australske myndigheter ba om at «Tampa»-kapteinen skulle bistå i redningsarbeidet.

- De sendte ut et fly for å dirigere oss til den synkende balja. Da vi kom fram, så vi at den var i ferd med å falle fra hverandre. Flere av flyktningene var tydelig i dårlig form og sank sammen på dekk. 10- 12 personer var bevisstløse, flere hadde dysenteri og en gravid kvinne var plaget av magesmerter. Først fikk vi beskjed om at de skulle skipes til Christmas Island. Deretter kom kontrabeskjeden om at flyktningene ikke for noen pris skulle i land. Jeg ble forbannet, sier Rinnan.

HJEMME:Arne Rinnan hylles for sin innsats som kaptein på det norske lasteskipet «Tampa». -Det er godt å være hjemme igjen, sier Rinnan til Dagbladet.Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
HJEMME:Arne Rinnan hylles for sin innsats som kaptein på det norske lasteskipet «Tampa». -Det er godt å være hjemme igjen, sier Rinnan til Dagbladet.Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

Bekymret kone

Da mediestormen begynte å blåse opp, ringte han hjem til kona Grethe.

- Det er klart jeg var bekymret for ham. Det hele var veldig uvirkelig, men Arne var flink til å ringe meg. Jeg ble tryggere på den måten, sier Grethe.

- Jeg ville gjerne at hun skulle få vite hva som skjedde. Vi hørte på NRK at dette var i ferd med å ta helt av. Det var snakk om å sende en fregatt mot oss. Mannskapet var ganske bekymret, for vi visste jo ikke hva flyktningene kunne finne på. Det var 438 av dem og 27 av oss, sier han.

To av mannskapet jobbet kontinuerlig på dekket blant flyktningene for å prøve å hjelpe som best de kunne.

- Sanitetsforholdene var elendige. Det stinket og vannforsyningene minket drastisk. Det er bare tull av australske politikere å hevde at situasjonen ikke var dramatisk.

Kommando-raid

Arne Rinnan har vært sjømann siden 1958, da han begynte som dekksgutt i Willhelmsen-rederiet. De siste 23 åra har han vært kaptein.

- Jeg har vært ute for ganske mye, men dette er det verste. Vi ba om mat og medisiner, men i stedet sendte de kommandosoldater om bord. Det var en ganske spent stemning blant flyktningene på dekk.

Etter en times undersøkelser, gikk soldatene med på å gi medisinsk assistanse til en del av flyktningene.

- De likte tydeligvis ikke oppdraget de var satt til å utføre, sier Rinnan.

Etter en uke med diplomatisk krig mellom norske og australske myndigheter ble flyktningene overført fra «Tampa» til et troppetransportskip. Den norske kapteinen ble hyllet som en helt.

- Jeg er ikke noen helt. Vi gjorde bare vår plikt som sjømenn. Å redde folk i havsnød er en selvfølge, sier Rinnan.

Han roser sjefen, skipsreder Wilhelm Wilhelmsen.

- Da dette skjedde, var han helt klar i sin melding: «Arne. Bry deg ikke med kunder, rute og last. Vi skal se denne situasjonen helt fram.»

Arne Rinnan ble tidligere i år tildelt prisen «Shipmaster of the year» av det anerkjente forsikringsselskapet Lloyds.

- Har aldri hørt om prisen før. I Australia ble jeg kåret til årets «newsmaker». Det sto visst mellom meg og bin Laden, flirer sjømannen.

HJEMME:Arne Rinnan hylles for sin innsats som kaptein på det norske lasteskipet «Tampa». -Det er godt å være hjemme igjen, sier Rinnan til Dagbladet.Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
Hele Norges coronakart