Slipper drapstiltale

Steigen-bonden kan slippe rettssak og fengselsstraff for å ha forårsaket sin datter Rikkes død da hun falt ned av traktoren. Men først må den ulykkelige faren erkjenne straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er konsekvensen av at statsadvokat Geir Fornebo i Nordland i går trakk tiltalen om uaktsomt drap, og avslutter saken med en påtaleunnlatelse.

Steigen-familien reagerer med sinne og frustrasjon på statsadvokatens avgjørelse.

- Fryktelig sleipt, sier Toril og Rune Kristoffersen.
Påtaleunnlatelsen forutsetter at det erkjennes skyld for en straffbar handling. Da slipper vedkommende bot eller fengselsstraff, om ikke nye lovbrudd blir begått i løpet av prøvetida.

Ekteparet vil ikke slå seg til ro med statsadvokatens avgjørelse, som de oppfatter som et juridisk tjuvtriks.

- Aldri i livet om vi godtar noe så arrogant og lettvint. Om nødvendig tar vi opp lån for å føre saken fram til frifinnelse. Rettsapparatet må akseptere at det kan skje ulykker på en gard, sier Toril Kristoffersen.

Etter at statsadvokatens tiltale ble kjent i Nordlandsposten og Dagbladet, har Steigen-familien møtt en bølge av sympati. Drapstiltalen har krenket folks rettsoppfatning.

Sterke reaksjoner

Statsadvokat Geir Fornebo medgir også at den sterke reaksjonen var en av årsakene til at han vurderte saken på nytt. Han konfererte også med Riksadvokaten, og sammenholdt dette tilfellet med en nokså identisk sak som ble avgjort med påtaleunnlatelse for noen år siden.

For bare to dager siden sa Fornebo at han aldri var i tvil om at Steigen-bonden måtte tiltales for uaktsomt drap.

- Saken har skapt en massiv mediedebatt, med ensidig negative reaksjoner mot min avgjørelse. Jeg har også i større grad lagt vekt på den ekstreme belastningen tragedien har vært for de involverte. Men det står fast at det foreligger straffbar uaktsomhet, sier statsadvokaten til Dagbladet.

Kulturkamp

Toril og Rune Kristoffersen synes det er fryktelig å bli pålagt all skyld, uten at domstolene har vurdert saken.

- Jeg blir sint. Tusenvis av ganger har jeg sjøl kjørt med barn på traktoren. Slik er livet på en gard, og slik har det vært siden maskinene avløste hesten. Ulykker må ikke kriminaliseres, sier Toril Kristoffersen.

Reaksjonene fra yrkesfeller har bare gått én vei: barn er med på gardsdriften, og slik skal det være.
Saken var også i ferd med å bli en kulturkamp da statsadvokaten i går tok et grep for å stilne stormen. Flere bønder rapporterte at de i solidaritet ville anmelde seg sjøl for uaktsom atferd ved å ha barn med på traktoren.

Professor Anders Bratholm var en av dem som var opprørt over drapstiltalen.

- Folk flest vil oppleve denne tiltalen som inhuman, den tjener intet annet formål enn å legge stein til byrden for en familie som er så hardt rammet, sier Bratholm til Dagbladet.

Påtaleunnlatelse er den mildeste straffereaksjonen i Norge.