MINDRE PENGER - FÆRRE I FENGSEL: 1,4 millioner amerikanere sitter bak lås og slå. For første gang på nesten 40 år er reduseres antalle fanger, og finanskrisa får skylda.  REUTERS/Shannon Stapleton
MINDRE PENGER - FÆRRE I FENGSEL: 1,4 millioner amerikanere sitter bak lås og slå. For første gang på nesten 40 år er reduseres antalle fanger, og finanskrisa får skylda. REUTERS/Shannon StapletonVis mer

Slipper fri amerikanske fanger grunnet finanskrisa

For første gang på 40 år er det nedgang i amerikanske fanger. Det er fordi fengslene må spare penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Antallet innsatte i amerikanske statsfengsler synker for første gang siden 1972, viser en ny undersøkelse, melder Associated Press.

Årsaken til at antallet innsatte synker, skyldes trolig ikke at det er færre kriminelle i USA - men nemlig på grunn av finanskrisa.

I alt sitter nå 1,4 millioner amerikanere bak murene, men på grunn av en svak global økonomi og et ønske om å spare penger er altså over 11 000 ansatte i USAs statsfengsler i løpet av det seneste året.

I januar 2010 var det 5739 færre ganger enn ved samme tid i fjor.

I alt er om lag 1,4 millioner amerikanere satt bak lås og slå — dette er sju ganger så mye som det var i 1972.

Da var det bare 174 000 amerikanere i fengsel.

Prisen for en fange er ifølge Pew Center mer enn firedoblet de siste tyve årene.Den økende prisen og de overfylte fengselscellene har fått mange stater til å forsøke og korte ned straffene, og ha mer prøveløslatelse.

I en av de største statene i USA som sliter mest, var det store kutt i innsatte:

Til sammen ble det i California og Michigan løslatt 7500 fanger i 2009.

I alt har 27 amerikanske stater i dag færre innsatte enn for ett år siden. Det største fallet av innsatte skjedde på Rhode Island — her falt fengselspopulasjonen med over 9,2 prosent, melder CNN.

Lederen av det juridiske sentret, Counsil of State Gouvernment?s Justice Center, Michael Thompson, advarer mot å løslate fanger på bekostning av samfunnets vel og ve:

- Man er nødt til å være sikkert på at politikerne ikke bare vil unngå røde tall på bunnlinja og dermed sette samfunnets sikkerhet på spille, sier Thompson til AP.

- Nedgangen i antall innsatte er ikke nødvendigvis gode nyheter, sier Adam Gelb, direktøren for Pew Center, til CNN.

- Det er bare positivt hvis statene gjeninvesterer det de sparer på fengslene inn i et sterkere system for overvåkning av kriminelle som vandere rundt på gata, sier Gelb.