Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper fri amerikanske fanger grunnet finanskrisa

For første gang på 40 år er det nedgang i amerikanske fanger. Det er fordi fengslene må spare penger.

MINDRE PENGER - FÆRRE I FENGSEL: 1,4 millioner amerikanere sitter bak lås og slå. For første gang på nesten 40 år er reduseres antalle fanger, og finanskrisa får skylda.  REUTERS/Shannon Stapleton
MINDRE PENGER - FÆRRE I FENGSEL: 1,4 millioner amerikanere sitter bak lås og slå. For første gang på nesten 40 år er reduseres antalle fanger, og finanskrisa får skylda. REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Antallet innsatte i amerikanske statsfengsler synker for første gang siden 1972, viser en ny undersøkelse, melder Associated Press.

Årsaken til at antallet innsatte synker, skyldes trolig ikke at det er færre kriminelle i USA - men nemlig på grunn av finanskrisa.

I alt sitter nå 1,4 millioner amerikanere bak murene, men på grunn av en svak global økonomi og et ønske om å spare penger er altså over 11 000 ansatte i USAs statsfengsler i løpet av det seneste året.

I januar 2010 var det 5739 færre ganger enn ved samme tid i fjor.

I alt er om lag 1,4 millioner amerikanere satt bak lås og slå — dette er sju ganger så mye som det var i 1972.

Da var det bare 174 000 amerikanere i fengsel.

Prisen for en fange er ifølge Pew Center mer enn firedoblet de siste tyve årene.Den økende prisen og de overfylte fengselscellene har fått mange stater til å forsøke og korte ned straffene, og ha mer prøveløslatelse.

I en av de største statene i USA som sliter mest, var det store kutt i innsatte:

Til sammen ble det i California og Michigan løslatt 7500 fanger i 2009.

I alt har 27 amerikanske stater i dag færre innsatte enn for ett år siden. Det største fallet av innsatte skjedde på Rhode Island — her falt fengselspopulasjonen med over 9,2 prosent, melder CNN.

Lederen av det juridiske sentret, Counsil of State Gouvernment?s Justice Center, Michael Thompson, advarer mot å løslate fanger på bekostning av samfunnets vel og ve:

- Man er nødt til å være sikkert på at politikerne ikke bare vil unngå røde tall på bunnlinja og dermed sette samfunnets sikkerhet på spille, sier Thompson til AP.

- Nedgangen i antall innsatte er ikke nødvendigvis gode nyheter, sier Adam Gelb, direktøren for Pew Center, til CNN.

- Det er bare positivt hvis statene gjeninvesterer det de sparer på fengslene inn i et sterkere system for overvåkning av kriminelle som vandere rundt på gata, sier Gelb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!