Slipper ikke fri

I dag møtte Tvind-sjefen Mogens Amdi Petersen i retten i Danmark. Han ble varetektsfengslet til 11. oktober. Les hva han sa i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 17.30 i ettermiddag slo Vestre Landsret i Viborg fast at Tvind-lederen må belage seg på mer tid bak lås og slå. Politiet mener Amdi har unndratt skatt for hele 75 millioner kroner.

I retten fikk tilhørerne endelig høre hva han selv mener om saken.

- Jeg erkjenner slett ikke grunnlaget mistanken er bygget på. Jeg er stolt av det jeg har være med på å bygge opp, sa Amdi ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau, som fulgte rettsmøtet.

  • Tvind-saken
  • 1970: Amdi Petersen stifter Den Rejsende Højskole.
  • 1974: Den første Tvind-skolen opprettes.
  • April 2001: Politiet ransaker åtte Tvind-adresser.
  • Oktober 2001: Amdi Petersen oppspores i en luksusleilighet i et millionærparadis i Florida.
  • Desember 2001: Det ustedes en internasjonal arrestordre på Amdi Petersen.
  • Februar 2002: Amdi Petersen arresteres i California.
  • September 2002: Tvind-lederen utlevers til Danmark, og saken mot ham begynner.


1979: Amdi Petersen går under jorda.
Vil løslates

Han fortalte at tida etter pågripelsen i Los Angeles har vært svært tøff.

- Plutselig ble hele livet mitt, og alt jeg har arbeidet for, veltet om. Tilværelsen ble avbrutt av en ransaking, som jeg sjokkerte meg. Deretter ble jeg fengslet i Los Angeles.

- Jeg ber retten om å løslate meg. Jeg er ikke så dum at jeg ikke har forstått at hvis det var en lekse å lære av dette, så har jeg lært den. Jeg har forstått betydningen av varetektsfengsling. Jeg er klar for en form for surrogat-varetekt, sa Tvind-lederen i retten.

Ny overraskelse

En av årsakene til at både dansk og internasjonal presse har fulgt Tvind-saken så nøye, er alle de pikante overraskelsene som kommer i kjølvannet av arrestasjonen. Selv ikke fengslingsmøtet i dag var noe unntak.

Sten Byrner, som er tidligere regnskapssjef i Tvinds humanitære fond, kastet en bombe inn i Tvind-saken for to uker siden, da han sendte et brev fra Ecuador, der han påtok seg skylden for flere ulovlige transaksjoner. De fleste trodde oppholdet hans i Sør-Amerika var et forsøk på å unndra seg straffeforfølgelse.

I dag troppet han imidlertid opp i retten, som om ingenting hadde skjedd. Han håndhilste varmt på Amdi, og de to snakket sammen i den første pausen i rettsmøtet, skriver Ritzau.

Byrner ha nå gitt beskjed til dansk politi om at han gjerne lar seg avhøre.

I RETTEN: Mogens Amdi Petersen møtte i Vestre Landsrett i Viborg i dag. På dette bildet blir han ført inn i arresten i Ringkøbing lørdag for to uker siden.