Slipper ikke inn i Israel

BERGEN (Dagbladet): Mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu retter sjarmoffensiven mot sin norske kollega Kjell Magne Bondevik, nekter israelske myndigheter den norske statsborgeren Hassan Salem (41) å besøke sine syke foreldre i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- La meg få besøke familien min i Israel. Salem ber statsminister Bondevik ta opp saken i sitt møte med Netanyahu i dag.

- Hvordan skal man klare å skape fred mellom israelere og palestinere når jeg ikke engang får besøke min syke mor og far som turist? spør Palestina-araberen som kom til Norge for å studere for 18 år siden.

Etter å ha bodd fem år i Norge fikk ikke Salem lenger fornyet sitt israelske pass. Han fikk beskjed om å reise hjem dersom han ønsket en ny fornyelse av passet.

- Jeg fryktet jeg ville bli arrestert dersom jeg på det tidspunktet vendte hjem. Tidligere var jeg politisk aktiv ved universitetet i Haifa.

Tvangssendt hjem

Salem var livredd for å bli statsløs og i 1989 ble han norsk statsborger og fikk norsk pass. Nå vil Israel ikke lenger vite av ham, og nekter ham innreise.

- Det har skjedd en åpenbar holdningsendring overfor palestinere etter regjeringsskiftet i mai 1996. I 1995, da Arbeiderpartiet satt med makten, hadde jeg ikke problem med å slippe inn i Israel for å besøke familien. Da jeg prøvde igjen jula 1996, ble jeg stanset på flyplassen Ovda og tvangssendt tilbake til Norge.

- Den eneste forklaringen jeg fikk var at grensepolitiet ikke ville slippe meg inn.

- Siste sjanse

- Jeg er ungkar og har ikke noe nettverk rundt meg i Norge. Jeg savner familie og venner og byen Galilea hvor jeg er født og opvokst. Aller helst ville jeg bosatt meg i Israel igjen, men ber i alle fall om å få se mine foreldre igjen før de dør.

- Jeg ser på statsminister Netanyahus Oslo-besøk i helga som siste sjanse for meg til å komme til Israel. Derfor vil jeg appellere til statsminister Bondevik om å ta opp saken med sin israelske kollega. Salem vil reise til Oslo i dag for om nødvendig å demonstrere for sin sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer