Slipper ikke inn til Khalid Skah

Khalid Skah er pågrepet av fransk politi og skal i et rettsmøte. Men hans advokat Brynjar Meling slipper ikke til.

 KJEMPER:  Advokat Brynjar Meling er Khalid Skahs forsvarer. Han har kjempet en kamp siden han kom til Frankrike i går formiddag. Klokken 10:30 har han fortsatt ikke kommet i kontakt med Skah. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
KJEMPER: Advokat Brynjar Meling er Khalid Skahs forsvarer. Han har kjempet en kamp siden han kom til Frankrike i går formiddag. Klokken 10:30 har han fortsatt ikke kommet i kontakt med Skah. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brynjar Meling gjør nå alt han kan på innsiden av det franske justisdepartementet i sin febrilske kamp for å komme i kontakt med sin klient, den tidligere OL-mesteren Khalid Skah.

- Jeg har forsøkt i hele dag, men det er et meget komplekst system. Dermed har jeg fortsatt ikke fått snakket med min klient ansikt til ansikt siden han ble pågrepet. Sist jeg kom i kontakt med ham var i går formiddag. Det er frustrerende, sier Meling til Dagbladet.

Den norske advokaten får heller ikke lov til å ringe sin klient på mobiltelefon eller interntelefonen i justisdepartementet, forteller det franske politiet på stedet.

Skah har fått oppnevnt en midlertidig fransk advokat, dermed er det han som tar seg av avhørene frem til Meling kommer i kontakt med denne advokaten.

Etter hva Dagbladet kjenner til er Meling i ferd med å etablere kontakt med den franske advokaten. 

Ansatte ved det franske justisdepartementet bekrefter til Dagbladet at det skal være en fengslingsmøte med Skah i dag.

- Varierer veldig Meling kom til Frankrike ved 17-tiden i går, og han vet ikke hvordan det står til med sin klient.

-  Jeg har ikke fått noe innrykk av hvordan min klient har det akkurat nå fordi jeg ikke har fått møtt ham. Men han er positivit innstilt på å bli med til Norge. Det er klart det er bedre å sitte i fengsel i Norge enn i Frankrike, sier Meling.

Han forteller at det kan ta lang tid før Skah kommer til Norge.

- Det varierer veldig i disse sakene, fra fjorten dager til flere måneder, men hvis han samarbeider med vil det gå betydelig raskere før Khalid Skah kommer til Norge. Og det tror jeg han vil gjøre, sier advokat Brynjar Meling, til Dagbladet.

Meling har hatt hektiske døgn etter at han sent onsdag kveld fikk vite at den tidligere OL-mesteren Skah var blitt pågrepet på ORLY-flyplassen noen få kilometer utenfor Paris.

Norske myndigheter har ettersøkt Skah i flere år, etter at han skal ha satt sine egne barn i fare og blant annet kommet med trusler mot Jonas Gahr Støre.

- Vanskelig sak Meling forsøkte også gjentatte ganger å komme i kontakt med sin klient i går kveld, men han ble avvist ved døren av vaktene som ikke kunne slippe ham inn.

- Det er en vanskelig sak. Jeg har stor tro på at vi skal få til et samarbeid med politiet, selv de burde ha jobbet med å være enda mer tydelig i hvordan de jobber i denne saken og at vi jobber sammen mot å løse dette, sier Meling.

Blir han fengslet, har de franske myndighetene, i utgangspunktet 40 dager, på å bestemme seg om de skal sende Skah til Norge eller ikke.

- Jeg kommer til å delta på dette møtet, det viktig at Skah får den bistanden han har rett på. Jeg regner med at han blir fengslet på dette møtet, men mer Skah samarbeider på, lettere vil prosessen med å sende ham til Norge gå, sier Meling.

Advokaten forteller til Dagbladet at hans norsk-marokkanske klient har hatt noen vanskelige dager.

- Han har det tøft nå. I går ble han sjekket gjentatte ganger av leger, for å finne ut av helsetilstanden, og han er nå blitt syk, sier Meling.

Advokat Meling opplyser til Dagbladet at han sannsynligvis drar tilbake til Norge etter møtet med sin klient i dag.