Slipper ikke Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken jobber intenst for å få på plass en rødgrønn regjering. Blir det ikke bra nok aktiveres «plan B». Da skal SV likevel ha innflytelse over «hele bredden» av politikken.

FORTESETTER: Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken sier de fortsetter regjeringssonderingene på Hurdalsjøen hotell på mandag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BJØRVIKA (Dagbladet): - Blir det ikke bra nok, går vi i opposisjon, slo Lysbakken fast da han talte til SVs landsstyre lørdag formiddag.

SV har nemlig to alternativer når de sitter i sonderinger og samtaler med Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Hurdalsjøen. Et ris bak speilet:

  • Plan A: Gå i regjering med Ap og Sp med klare seire på SVs kjernesaker.
  • Plan B: Gå i opposisjon og bli budsjettpartner - men fortsatt kreve klare seire på SVs kjernesaker.

Lysbakken slår fast at det ikke går an å gjøre opp budsjett med SV - verken i høst eller resten av perioden - uten at SV også får innflytelse på sakene som ikke er «budsjettsaker».

SV-lederen understreket flere ganger i talen sin at det rødgrønne flertallet på Stortinget er avhengig av SV. Lysbakken avviste også i intervjurunden etterpå tanken på at en Ap/Sp-regjering skal kunne gjøre opp et budsjett med KrF og Venstre, som også gir flertall.

Hele bredden

- Vi vil være opptatt av å sikre oss politisk gjennomslag over hele bredden av politikken og unngå at regjeringen kjører slalåm i Stortinget mellom høyre- og venstresiden, sier Lysbakken.

SV-lederen understreker at han nå setter all energi inn på plan A der sonderingene fortsetter mandag på Hurdalsjøen.

- Nå prøver vi å få på plass en rødgrønn regjering og bruker kreftene våre på det. Hvis det ikke går, har vi litt tid til å snekre hvordan vi skal opptre i opposisjon, sier Lysbakken.

Støres foreløpige «deadline» for å få på plass en rødgrønn regjering er satt til midten av oktober da dagens avgående regjering legger fram sitt siste forslag til statsbudsjett.

Men Støres regjeringsdrøm kan også kollapse før det går til forhandlinger.

Plan B: - Reell mulighet

Dagbladet er kjent med at det var Arbeiderpartiet og Støres plan at sonderingene skulle være ferdig før helgen og at man skulle starte opp reelle regjeringsforhandlinger tidlig neste uke.

Nå blir det i stedet fortsatt sonderinger etter at partitoppene i de rødgrønne partiene ordknappe forlot Hurdalsjøen Hotell.

Lysbakken er ordknapp på hva SV kommer til å kreve for å støtte et Støre/Vedum-budsjett i høst:

- Jeg har ikke tenkt til å gå veldig inn i detaljene nå, for da virker det som jeg tror vi ikke kan få til en rødgrønn regjering. Men jeg står for det jeg sa til VG i begynnelsen av august. Da skisserte vi nettopp hvordan vi kan sørge for gjennom å bruke et budsjettflertall at vi vil ha stor påvirkning på bredden av saker som en ny regjering må behandle.

- Det er en helt reell mulighet vi har, men vi sitter ikke nå og planlegger for det. Nå er vi i full gang med å se om vi kan virkeliggjøre det som er vår plan A som er en rødgrønn regjering, sier Lysbakken.

OFFENSIV: SV vil få avgjørende innflytelse i norsk politikk, selv om partiet ikke ender i regjering, slår SV-leder Audun Lysbakken fast. Foto: Annika Byrde / NTB
OFFENSIV: SV vil få avgjørende innflytelse i norsk politikk, selv om partiet ikke ender i regjering, slår SV-leder Audun Lysbakken fast. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Fortsatt primærstandpunkter

Dagbladet skrev fredag kveld at SVs klimakrav til en ny regjering omtales som «knallharde». Lysbakken vil ikke kommentere saken som er basert på anonyme kilder, men ler og sier at han selv ville brukt «kjempegode» for å beskrive SVs krav i klima- og oljepolitikken.

- Klima er viktig for oss, våre primærstandpunkter kjenner alle. Og de står. Vi er ikke nå på et punkt der vi har gått langt inn i forhandlinger om enkeltspørsmål - vi har jo ikke forhandlet. Så får vi se hvor langt vi kommer, sier Lysbakken.

- Men sonderingene handler vel om å stille opp noen stolper for hvor løsningene kan finnes?

- Jo, men vi har bare så vidt snakket sammen så det er for tidlig å si hvor løsningene kan ligge. Det betyr at det som gjelder for oss nå er våre primære standpunkter, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer