Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper ikke Omar

Taliban-lederen tilbyr å overgi Kandahar hvis han får amnesti. - Uaktuelt, sier USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sa i kveld at mulla Mohammed Omar ikke kunne belage seg på en framtid i frihet.

- Vårt syn på dette er helt klart. Omar får ikke fortsette et liv i verdighet i regionen, sier Rumsfeld.

Tidligere i dag opplyste Taliban at de hadde kommet til enighet med opposisjons-styrkene.

- Taliban-militsen skal begynne avvæpningen fredag, sier en Taliban-talsmann.

Planen innebar at Omar skal få lov til å oppholde seg i byen inntil videre. Tidligere har han fastholdt at Taliban-soldatene skal «krige til de dør», men etter dagens u-sving kan det gå mot slutten for krigen om Kandahar.

Abdul Zalam Zaeef, Talibans tidligere ambassadør i Pakistan, innrømmet langt på vei at Talibans tid som en politisk organisasjon nå er over. Omar skal overgi byen, som har vært Talibans maktbase, til mulla Naqib Ullah, en stammeleder som tidligere har hatt den militære kontrollen i byen.

- Vårt samarbeid med disse folkene vil gå nedenom og hjem dersom de bryter med våre ønsker. Vi har gjort klart at vi vil stille lederne til ansvar, sier Rumsfeld.

Han poengterer at opposisjons-styrkene har oppnådd sine mål med sterk amerikansk hjelp, og at USA vil finne andre allierte dersom det blir nødvendig.

Hamid Harzai som skal lede overgangs-regjeringa, sier til CNN at Omar vil få beskyttelse dersom han tar avstand fra terroristene. Avtalen skal ha kommet i stand etter at Omar hadde møter med støttespillere, skriftlærde og stammeledere.

Overgivelsen kan bety at sårt tiltrengt hjelpemateriale nå kan nå byens lidende befolkning, som trues av hungersnød. Så lenge Taliban holdt byen og USA bombet har hjelpeorganisasjoner kviet seg for å forsøke å nå fram til byen.

Inne i byen har prisen på de vanligste matvarene fordoblet seg i løpet av de siste dagene, opplyser FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP).

Det er to uker siden den siste sivile lastebilen leverte forsyninger til Kandahar, sier WFP-talsmann Mike Huggins til nyhetsbyrået AFP.

-Hvis vi ikke får fram mat til de mest sårbare av menneskene der før byens lagre er tomme, vil følgen bli en virkelig katastrofe, mener han.

Før USA for to måneder siden begynte å bombe Afghanistan, hadde Kandahar en befolkning på anslagsvis en halv million. Rundt tre firedeler av disse menneskene har siden flyktet, men for de mer enn 100.000 som ikke vil eller kan komme seg unna, går det mot en svært dyster vinter.

WFP har ifølge Mike Huggins mat nok på lager til å brødfø de som er igjen i Kandahar i flere måneder, men i dag er det umulig for organisasjonen å få forsyningene inn i byen.

- Jeg vil helst ikke skape unødig bekymring, vi vet ikke nok om forholdene i Kandahar, men vi kan ikke utelukke faren for en sultkatastrofe, sier han til AFP.

Ambassadør Zaeef sa også at frykten for en humanitær katastrofe var en av grunnene til at Omar nå overgir Kandahar.

I KAMP: Amerikanske Cobra-angrepshelikoptre lander på USAs base i det sørliuge Afghanistan. Amerikanske luft- og bakkestyrker deltar i angrepet på Kandahar. Foto: EPA/ SCANPIX
Hele Norges coronakart