Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper mer juling

OPPEGÅRD (Dagbladet): Øynene deres tindrer av glede. Fremdeles virker det bare som en god drøm: Sumbel (24) og sønnen hennes Ahmad (3) blir ikke sendt tilbake til et liv med mishandling. De får likevel lov til å bli boende i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er så hyggelig. Det er så hyggelig. Dette er den beste julegaven vi kunne få.

Sumbels mor, Sajida Pervaiz, gjentar ordene gang på gang i sofaen hjemme på Oppegård. På gulvet foran henne leker barnebarnet Ahmad som treåringer flest. Datteren hennes, Sumbel, sitter med et lunt smil i munnvikene: Svigerfamilien utsatte henne for fysisk mishandling, systematisk sjikane, trakassering og utestenging. Nå har hun blitt fri.

Vond ventetid

Med foreldrenes hjelp forlot hun Pakistan i 1994. Tre år har gått siden den første søknaden om oppholdstillatelse ble sendt. Den massive støtten fra farens og Sumbels fagforening, LO sentralt, politikere, venner og kolleger seiret til slutt.

- Nå kan jeg endelig planlegge framtida. Jeg har lyst på mer utdannelse, men har utsatt det fordi alt har vært så uvisst, sier Sumbel, som til nå har jobbet som bokbinderassistent.

Tre års venting på en avklaring har kostet. Den konstante hodepinen vil ikke slippe taket i Sumbel. Dagbladet omtalte saken da det første avslaget fra Justisdepartementet kom i fjor høst. Sumbels mor brøt sammen på jobben sin da dét brevet kom, og ble innlagt på psykiatrisk avdeling.

- Hver gang en bil passerte utenfor, eller når telefonen ringte, trodde jeg det var politiet som skulle hente datteren min, sier den pakistanske kvinnen med norsk statsborgerskap.

Vanskelig å fatte

Det positive vedtaket kom tirsdag ettermiddag. Tidlig neste morgen vekket familiefar Pervaiz kona Sajida, og holdt brevet fra departementet foran henne:

- Jeg hoppet opp av senga. Så løp jeg inn til Sumbels rom, og skrek «Sumbel, vi har fått positivt svar».
Mor og datter leste det kortfattede brevet igjen og igjen.

Sumbel er sterk tross alle påkjenningene. I den vonde ventetida har hun og sønnen funnet seg godt til rette hos foreldrene på Oppegård. Ahmad går i norsk barnehage.

- Han snakker nesten norsk bedre enn urdu nå, smiler den stolte moren.

I dag priser de seg lykkelige for at også omverdenen reagerte da det første avslaget kom. Brev og telefoner strømmet på til daværende justisminister Grete Faremo.

- Jeg tror det til slutt ble umulig for departementet med et avslag i denne saken. Regjeringsskiftet har nok også bidratt, sier advokat Jan Birkeland til Dagbladet.

<B>GLADE OG TAKKNEMLIGE:</B> Familien Pervaiz lyser av glede sammen med advokat Jan Birkeland. Sumbel (24) og sønnen Ahmad får bli i Norge sammen med Sumbels foreldre Sajida og Ahmad Pervaiz på Oppegård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!