Slipper ombord på fly med våpen

Svenske og spanske journalister har testet sikkerheten på flyplasser i Europa. På tretten flyplasser kom de gjennom sikkerhetskontrollen med kniver i håndbagasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år etter terrorangrepene i New York er flysikkerheten fortsatt dårlig i Norden og Europa. Journalister fra Aftonbladet og Media Net har testet en rekke større flyplasser, og kom seg glatt gjennom sikkerhetskontrollen med tapetkniver i håndbagasjen - samme type kniver som ble brukt under flykapringene i USA i fjor.

I går, 9. september, testet journalister i Aftonbladet sikkerheten på ni flyplasser i Sverige og på Kastrup i Danmark. Journalistene gikk gjennom sikkerhetskontrollen til utenlandsflygninger bevæpnet med kniver.

Resultatet av kontrollen er sjokkerende: På fem av de ti flyplassene slapp journalistene gjennom kontrollen.

Slapp gjennom på Arlanda

På Arlanda står det skilt ved bagasjeinnleveringen om at det ikke er lov å ha med seg våpen eller gjenstander som kan brukes som stikkvåpen. Men på Nordens største flyplass, med 18 millioner reisende, var det ingen som oppdaget de bevæpnede passasjerene. Reporteren hadde med seg lommekniv, neglesaks og en neglefil som lett kan brukes som stikkvåpen.

Det er til tross for at oppmerksomheten burde være ekstra stor rett før årsdagen for terroren i New York.

En sjokkert flyplassansvarlig måtte overfor Aftonbladet konstatere at kontrollen er så dårlig at terrorister kan gå rett ombord i fulle passasjerfly.

- Du får ikke ta med sakser eller neglefiler. Det holder at du stikker ut øynene på noen, så er vedkommende satt ut av spill, sier politiinspektøren på Arlanda, Kjell Edman.

Kunne ha vært for sent

På flyplassen i Västerås ble nylig en passasjer stoppet bevæpnet med pistol. Men ingen oppdaget knivene i håndbagasjen til Aftonbladets reporter.

Informasjonsdirektøren i det svenske luftfartsverket, Lars Röhne, sier til avisa at flyplassene som har sluppet gjennom de bevæpnede passasjerene, snarest skal levere en rapport om sikkerheten.

- Dette tar vi på fulleste alvor, sier han.

Men hvis passasjerene med våpen hadde vært terrorister - og ikke undersøkende journalister - så hadde det allerede vært for sent.

På en innenriksavgang fra Sundsvall har reporteren med seg en kniv med et blad på nesten sju centimeter. I tillegg har han med seg en tang og flere redskaper. Ved kontrollen kikker vaktene ekstra nøye på nøkkelknippet hans - men oppdager ikke kniven. Etterpå tar reporteren frem kniven i avgangshallen og fotograferer den. Ingen reagerer.

Bare fem av de svenske flyplassene oppdager våpnene og stopper reportene i sikkerhetskontrollen.

Enda verre i Europa

Men kontrollen er ikke bare dårlig i Sverige:

På Kastrup, der tusenvis av nordmenn daglig mellomlander, slapp Aftonbladets utsending gjennom kontrollen med lommekniv med ti blader. Kniven lå i en kameraveske som ble gjennomlyst i kontrollen. Men ingen av vaktene slo alarm.

To spanske journalister fra Media Net i Madrid har testet sikkerhetkontrollen ved andre europeiske flyplasser. De hadde med seg kniver av samme type som kaprerne brukte da de gikk ombord på dødsflyene i fjor.

De to mennene slapp ubemerket gjennom kontrollen på Gatwick, Charles de Gaulle, flyplassen i Brüssel, flyplassen i Roma i tillegg til tre store spanske flyplasser. På flyplassen Fiumicino i Roma ble en av de to reportene riktignok stoppet og fratatt en kniv han hadde på seg.

Men han slapp ombord på flyet med en kniv i håndbagasjen.

<B>IKKE GODT NOK: </B>Flyplassene gjennomlysning og sikkerhetssjekk oppdager langt fra alle våpen passasjerer har med seg i håndagasjen.<br> Illustrasjonsfoto: SCANPIX<br>
I FJOR: Her går den mest kjente av flykaprerne bak terrorangrepet i fjor, Mohammed Atta, gjennom sikkerhetskontrollen ved Portland International Jetport 11. september 2001.<br>Foto: AP/SCANPIX