Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper politiet til

I neste uke får politiet sin etterlengtede tilgang til fingeravtrykksregisteret over asylsøkere ved mistanke om kriminell handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finner politiet et fingeravtrykk av en asylsøker som de mistenker å ha utført en straffbar handling som gir mer enn seks måneders fengsel, vil de fra neste uke kunne sjekke strafferegisteret opp mot utlendingsregisteret.

Nok med mistanke

- Vi tar sikte på å sanksjonere loven i morgen, og så må vi endre forskriftene som i dag hindrer politiet i å få tilgang til listene. Jeg regner med at det vil være klart i neste uke, sier kommunalminister Erna Solberg.

Politiet har lenge etterlyst tilgang til fingeravtrykkregisteret. Siden 1993 har alle asylsøkere som har kommet til landet, avgitt fingeravtrykk. Politiet har imidlertid vært forhindret tilgang til dette utlendingsregisteret, også når de har hatt mistanke om at de sitter med fingeravtrykk som kan matche en registrert asylsøker. Nå oppheves forskriftene som nekter politiet tilgangen.

- Dersom man på åstedet finner et fingeravtrykk, og man mistenker personen for å ha utført en handling som gir mer enn seks måneders fengsel, vil du nå kunne matche fingeravtrykket mot den straffbare handlingen, sier Solberg.

Hun sier at de fortsatt trenger å arbeide med forskriftene til loven, og at dette vil ta tid.

- Vi har behov for å ramme bedre inn hvor, hvem og når loven skal kunne benyttes, men det kan gjøres viktige søk i basen i mellomtida, sier hun.

Frp's leder Carl I. Hagen, mener at politiet må få bruke basene til hva de måtte trenge dem til.

- Ikke bra nok

- Det er gledelig at Erna Solberg endelig får fingeren ut. Men det burde ikke være noen begrensninger. Politiet burde få adgang til å selv vurdere hvem de vil sjekke, mener Hagen.

Politioverbetjent Øystein Falmår ved Kripos' fingeravtrykkavdeling frykter at det skal bli for restriktivt.

- Dersom det blir redusert til å gjelde bare grov vold og drap, vil en rekke saker skli unna, sier han og minner om at 90- 95 prosent av politiets arbeid dreier seg om hverdagskriminalitet.

Fra tidlig neste år innfører trolig også regjeringen ei 48-timers behandlingstid for åpenbart grunnløse asylsøknader, melder TV2. Regelen vil i hovedsak gjelde asylsøkere fra Øst-Europa.