Slipper skatt for hjelp under bankkrisa

Høyesterett avgjorde i ettermiddag at DnB og Kreditkassen slipper å betale skatt for krisekapital bankene fikk av staten i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene fikk også medhold i at nedskrivningen som fant sted etter at pengene i sin tid gikk tapt, ikke skal redusere det framførbare underskuddet.

Dommen gjelder ikke alle pengene bankene mottok fra staten i denne perioden, men preferansekapital på til sammen 4,9 milliarder kroner. Ligningsmyndighetene mente dette var skattbar inntekt, noe bankene protesterte på.

For DnB betyr dommen en skattemessig besparelse på rundt 600 millioner kroner, mens det for Kreditkassen, som nå heter Nordea, betyr en besparelse på omkring 750 millioner kroner.

- Det er tilfredsstillende at Høyesterett har samme oppfatning som vi har hatt hele veien i denne saken, Dette var etter vår oppfatning risikokapital bankene ble tilført, og pengene gikk senere tapt, sier investoransvarlig Sigurd Carlsen i Nordea til NTB.

Staten skjøt store beløp inn i de norske bankene under bankkrisa tidlig på 90-tallet, deriblant preferansekapital på 2,7 milliarder kroner for Kreditkassens del, og 2,1 milliarder kroner for DnBs del.

(NTB)