Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper straff for å snoke i pasientjournaler

Oslo-politiet henlegger sak mot Ullevål-ansatt i 20-åra.

HENLAGT: Den tidligere ansatte kvinnen på barneklinikken ved Oslo universitetssykehus er ikke strafferettslig tilregnelig i den omfattende saken om snoking i pasientjournaler. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
HENLAGT: Den tidligere ansatte kvinnen på barneklinikken ved Oslo universitetssykehus er ikke strafferettslig tilregnelig i den omfattende saken om snoking i pasientjournaler. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer

To år etter at Oslo universitetssykehus anmeldte en av de mest omfattende sakene med snoking i pasientjournaler fra en ansatt, er saken henlagt av politiet.

Årsak: Den tidligere ansatte kvinnen i 20-åra ved barneklinikken på Ullevål er ikke strafferettslig tilregnelig.

Det bekrefter politiadvokat Erik Lindseth og kvinnens forvarer, advokat Odd Petter Drevland, overfor Dagbladet.

- Fagpersonell undersøkte den anmeldte på grunn av tvil om tilregnelighet. Utfallet ble ikke tilregnelig, sier politiadvokat Lindseth.

Forsvarer Drevland har ikke hørt fra klienten eller noen som er berørt av saken siden hun fikk den offisielle beskjeden om politiets henleggelse i oktober.

Mange kjente

Om mulig motiv eller trekk ved saken, sier politiadvokat Erik Lindseth:

- Hun har hatt kjennskap til mange av personene hun har åpnet pasientjournalene til.

I løpet av tiden som saken fra barneklinikken har trukket ut, har politiadvokaten fått to andre journalsaker med helseopplysninger på bordet.

De stammer fra en annen enhet ved Oslo universitetssykehus og fra Nav Oslo.

- Begge sakene er ferdig etterforsket. Nav-saken er oversendt Oslo statsadvokatembeter for påtalevurdering. Sykehussaken er henlagt på grunn av bevis, sier Lindseth.

Tips utenfra

Det var et tips utenfra som gjorde at barneklinikken på Ullevål i november 2017 begynte å sjekke journalinnsyn og printing av personopplysninger.

Sykehuset fant ut at den ansatte på ureglementert vis hadde gått inn i journalene til 33 personer.

Hun var ikke direkte knyttet til behandling av pasienter.

Nærmere undersøkelser viste raskt at åtte av disse pasientene var døde.

Politiet ba sykehuset sjekke ut de 25 øvrige tilfellene.

Bare fem funnet

- Materialet vi fikk fra sykehuset gjorde det mulig å avhøre fem av de 25. De øvrige 20 hadde enten ukjent adresse, flyttet utenlands eller var døde, sier politiadvokat Erik Lindseth.

- Dette er en helt forferdelig sak. Jeg har ikke opplevd eller hørt om noe tilsvarende de 30 åra jeg har jobbet i sykehus, sa professor dr.med. og klinikkleder Terje Rootwelt ved Barne- og ungdomsklinikken på Oslo universitetssykehus Ullevål da omfanget av journalsaken ble avdekket før jul for to år siden.

Sykehuset: - En vekker

Nå var ikke Rootwelt kjent med at saken var henlagt av politiet før Dagbladet tar kontakt.

- Dette var en svært problematisk sak som vi fulgte tett opp her på sykehuset. Ikke det at medarbeidere ikke har fått grundig informasjon tidligere, men dette ble en vekker for viktigheten av gjentatt og tydelig informasjon om når man har lov til slå opp i en journal og når man ikke har det, sier klinikklederen.