Slipper tiltale for drapet på Menezes (27)

Trodde brasilianeren skulle sprenge undergrunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politimennene som skjøt og drepte den uskyldige brasilianeren Jean Charles de Menezes (27) på Stockwell-stasjonen i London 22. juli i fjor, vil ikke bli straffeforfulgt. Det opplyste britiske påtalemyndigheter mandag ettermiddag.

Da politiet ble oppmerksom på de Menezes ved undergrunnsstasjonen om morgenen 22. juli, var det bare gått 24 timer siden det mislykkede terrorangrepet dagen i forveien og selvmordsangrepene 14 dager tidligere som krevde 56 menneskeliv. Politiet jaget den 27 år gamle elektrikeren inn i en t-banevogn og skjøt ham sju ganger i hodet.

- Politimennene som avfyrte de fatale skuddene, gjorde det fordi de trodde de Menezes var identifisert som en selvmordsbomber. De trodde han ville blåse undergrunnen i lufta og drepe mange mennesker om de ikke stoppet ham, sier påtalemyndighetenes Stephen O\'Doherty til Reuters.


- For å tiltale mennene, måtte vi kunne bevise over rimelig tvil at mennene ikke helt og holdent hadde denne oppfatningen, sier O\'Doherty.

Politiet kommer imidlertid ikke helt ustraffet unna episoden, som har vært heftig debattert det siste året.

London-politiet i sin helhet tiltales for å ha brutt to punkter i den såkalte helse- og sikkerhetslovgivningen - for å ha mislyktes i å gi de Menezes den sikkerheten, helsetryggheten og velferden politiet er pliktet å tilby landets innbyggere.

De Menezes har i ettertid blitt en martyr for frihetsforkjempere som mener politiet har ignorert befolkningens rettigheter i den voldsomme offensiven mot terrorisme. Politiet helte bensin på aksjonistenes bål da de i juni i år skjøt og skadet en uskyldig muslimsk mann under en husrazzia i Øst-London.

FRIKJENT: Politimennene som skjøt og drepte Jean Charles de Menezes (27) på Stockwell-stasjonen i London 22. juli i fjor, vil ikke bli straffeforfulgt. Foto: REUTERS
FRIKJENT: Politimennene som skjøt og drepte Jean Charles de Menezes (27) på Stockwell-stasjonen i London 22. juli i fjor, vil ikke bli straffeforfulgt. Foto: REUTERS Vis mer