Slipper ubetinget fengsel etter drapet på faren

I dag falt dommen i sykehusdrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka to i dag falt dommen i det såkalte sykehusdrapet. Tre barn stod tiltalt for drapet på sin far 10.september 2002.

I en enstemmig dom i Agder Lagmannsrett ble det bestemt at det kun er den eldste datteren som må sone. Hun ble dømt til seks års fengsel derav 5 år er gjort betinget. Med fradrag for 90 dagers varetektsopphold vil hun dermed være ute av fengsel etter tre måneder.

Sammen med henne stod broren, som på tidspunktet fra 15 år 8 måneder, på tiltalebenken. Han er dømt til tre års betinget fengsel, og slipper dermed å sone. Den yngste av søstrene som nå er 19 år har også fått 3 års betinget fengsel.

Moren allerede frifunnet

Moren er allerede frifunnet for drapet. Dette skjedde mandag for halvannen uke siden.

Alle de fire frifunnet for erstatsningskravene til de etterlatte, nærmere bestemt den dreptes foreldre.

Lagmannsretten sier i sine premisser at drapshandlingen ble begått i en nødvergelignende situasjon.

Dommen beskriver også hvordan familien i årevis hadde måttet lide under den dreptes tyranni.

Sterke gledescener

De som var i retten i dag forteller om sterke gledesscener blant de dømte, og også blant 30-40 skolekamerater av sønnen.

Skolekamerater av sønnen hadde møtt frem med plakater der de gav uttrykk for sin misnøye med at tre av de tiltalte ble kjent skyldig i overlagt drap.

Aktor, statsadvokat Erik Erland Holmen sier at han vil studere domspremissene nærmere før han skriver sin innstilling til riksadvokaten om hvorvidt saken bør ankes til Høyesterett. De tre dømte godtok dommen på stedet.

GRIPENDE: Her ser vi juryen fra perioden da datteren forklarte seg for retten. Flere jurymedlemmer gråt og snufset under datterens forklaring.