Slipper ut like mye CO2 som alle verdens fly

IT-bransjen vil bli grønnere. Men er det så lett som de tror?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): IT-bransjen har to miljøproblemer. På det ene problemet øyner de løsningen. Det minste problemet, det samme som de vil tjene stort på.

Dette problemet er CO2. To prosent av verdens CO2-utslipp skyldes produksjon, bruk og kast av IT-utstyr. Det er like mye som den globale flyflåten slipper ut, sier bransjen selv. Og utslippene øker.

Fram mot 2020 ligger det an til en firedobling av antall PCer i verden, og en dobling av utslipp fra IT-sektoren, viser en rapport fra The Climate Group og Global e-Sustainability Initiative som kom i sommer.

- IT er både en del av problemet og en del av løsninga på klimaproblemene, sier Benedicte Fasmer Waaler, prosjektleder i Grønn IT.

Smart IT kan redusere utslipp 

Grønn IT er IKT Norges fellesdugnad for å rydde opp i klimaproblemene som IT-bransjen er med på å skape, og kom i sommer med rapporten Vi kan, vi vil og vi skal. Ved hjelp av såkalt smart IT-bruk i flere sektorer, kan de totale CO2-utslippene reduseres med 15 prosent, mener bransjen, Det tilsvarer 7,8 milliarder karbondioksidekvivalenter - som utgjør mer enn de totale årlige utslippene fra USA eller Kina.


Ementor
er et av 30 norske selskaper som er med på den grønne dugnaden. I tillegg til å selge grønne løsninger til sine kunder, gjør de noen grep selv og sparer millioner.

- Vi skal halvere utslippene i 2009, og i 2010 er vi karbonnøytrale, sier konserndirektør Claus Hougensen og administrerende direktør i Ementor Norge, Steinar Sønsteby til Dagbladet.no.

Til sammen skal konsernet kutte utslipp av hele 8,3 millioner tonn CO2. Til sammenligning er det over halvparten av olje- og gassutslippene i Norge i fjor, og nesten like mye som utslippene fra all norsk veitrafikk, ifølge tall fra SSB

Det dreier seg om en rekke sparetiltak, som strømsparingssystemer, printerkontroll, intern gjenbruk, gjenvinning og videokonferanser i stedet for flyreiser. Resten av kuttene tas ved kvotekjøp. Bedriften har regnet ut at den vil spare hele 40 millioner kroner på sine miljøtiltak.

Truls Gulowsen i Greenpeace Norge synes det er flott at IT-bedrifter tar i et tak for miljøet.

BÅDE CO2 og MILJØGIFTER: IT-bransjens miljøproblem. Her fra en gjenvinningsstasjon i Buenos Aires. Foto: REUTERS/ SCANPIX
BÅDE CO2 og MILJØGIFTER: IT-bransjens miljøproblem. Her fra en gjenvinningsstasjon i Buenos Aires. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

- Energisparing er blant de aller enkleste, billigste og effektive klimatiltakene i Norge og verden. Slike tiltak for å utløse de enorme men ofte ukjente energisparepotensialene, er helt avgjørende for å kunne få klimagassutslippene raskt nok ned, uansett hvilke andre tiltak man vil bruke i framtiden, sier Gulowsen, og håper flere storselskaper følger etter. 

Men det viser seg å ikke være så enkelt. Ifølge Benedicte Fasmer Waaler er det mange konservative IT-sjefer der ute, som helst vil gjøre ting slik de alltid har gjort det. Også Steinar Sønsteby i Ementor har opplevd at markedsføring av grønn it er en stor utfordring.

- De fleste bedriftsledere tror at det å satse på miljø koster, og at du må være fanatisk miljøaktivist for å gjøre det. Men vi mener motsatt. Kanskje nettopp nå i finanskrisen er det riktig å satse på klimatiltak, sier Sønsteby. 

CO2 ikke hovedutfordringen 

Men CO2 er langt fra det største problemet i bransjen. Den største miljøutfordringen er at IT-utstyr og annet elektronisk utstyr inneholder store mengder miljøgifter, ifølge Greenpeace.

Elektronisk utstyr er stappfullt av tungmetaller som bly, tinn, kobber og brommerte flammehemmere. Truls Gulowsen mener bransjen ikke kan kalle seg virkelig grønn før den har taklet dette problemet.

- IT-bransjen snakker nok gjerne om klima fordi dette problemet er forholdsvis lett å håndtere og fordi det er store summer å spare. Det virkelige problemet ligger i e-avfall, sier Gulowsen.

- Hovedutfordringen er å produsere og velge giftfrie produkter, påpeker han.

Slipper ut like mye CO2 som alle verdens fly

En Greenpeace-rapport fra august i år, derimot, viser at det kastes mellom 20 og 50 millioner tonn elektronisk avfall hvert år. I EU-området forsvinner 75 prosent av dette avfallet utenom retur- og gjenvinningordningene. I USA og store utviklingsland som India og Kina, er prosentandelen enda høyere, i Norge langt lavere.

Men også fra Norge eksporteres avfall til en utrygg skjebne i utviklingsland. Utdatert utstyr havner ofte i land som Pakistan og Ghana, på legalt eller illegalt vis. Mye av det blir ikke tatt tilbake og gjenvunnet på forsvarlig måte når det er utdatert, men ender opp på store, åpne skraphauger. Her forsøker fattige mennesker å gjenvinne metallet i avfallet ved hjelp av varme eller syre, til en høy miljø- og helsekostnad.

Greenpeace rangerer hvert år de multinasjonale elektronikkprodusentene som er best og verst på både klima, kjemikalier og resirkulering. I årets rangering kom Nokia på topp og Nintendo på bunn.

SATSER GRØNT: Konserndirektør konserndirektør Claus Hougensen skal tjene 40 millioner kroner på sin miljøsatsing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer