Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipper ut like mye som hele Tokyos befolkning

Miljødepartementet skulle «se på saken» i 2010 - så ble det verre: Kloakk og matrester fra oppdrettsfisk tilsvarende 11,9 millioner mennesker slippes rett ut i norske fjorder.

SLIK PRODUSERES NORSK LAKS: I oppdrettsanlegg. Avfallsstoffene slippes rett ut i havet. Her fra et tilfeldig anlegg i nærheten av Bergen. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
SLIK PRODUSERES NORSK LAKS: I oppdrettsanlegg. Avfallsstoffene slippes rett ut i havet. Her fra et tilfeldig anlegg i nærheten av Bergen. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk oppdrettsfisk står for utslipp langs norskekysten tilsvarende nesten hele Tokyos befolkning på 12 millioner mennesker. Det viser en beregning Dagbladet har gjort basert på tall fra Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) og Fiskeridirektoratet.

- Tallet stemmer gitt disse forutsetningene, sier seksjonsleder Gunhild Dalaker Tuseth i Klif til Dagbladet.

Det stilles ingen krav til rensing av utslippene, slik det gjøres til utslipp fra mennesker. Fôr, medisinrester og kloakk strømmer med sjøvannet inn og ut av åpne fiskeinnhegninger.

Slo alarm i 2009 Klif slo alarm allerede i oktober 2009. I et brev til Miljøverndepartementet, skrev de: «Akvakultur er den største kilden til menneskeskapte utslipp av næringssalter fra Lindesnes til grensa til Russland», at utslippene hadde økt betydelig og at de var bekymret for overgjødsling. De foreslo nye krav til hvor det skulle være lov å etablere oppdrettsanlegg og regelmessige krav til miljøundersøkelser. Da Dagbladet gjorde regnestykket første gang i mars 2010, tilsvarte utslippene 8,8 millioner mennesker. Statssekretær Heidi Sørensen var sjokkert og ville se på saken på nytt.

Venter på rapport Siden har utslippene økt. Miljøminister Bård Vegar Solhjell overlater til statssekretær Ellen Øseth (SV) å redegjøre for det. Hun er ikke alarmert.

- All den tid vi har oppdrett i åpne merder, så er jeg ikke overrasket over tallene, sier hun.

- Hvorfor har utslippene gått feil vei?

- Vi har mer oppdrett nå. Vi vurderte forslaget fra Klif om å tegne på kartet hvor vi ikke ønsker oppdrett, men kom til at det er bedre å vurdere tillatelser fra sak til sak. Når det gjelder undersøkelser, foretas det før oppstart og underveis, men det kan nok gjøres flere, sier Øseth.

Lite bekymret Både fiskeri- og miljøvernmyndighetene viser til en rapport som sier at det ikke kan påvises negative effekter fra utslipp i åpne vannmasser, men at det kan være lokale effekter noen steder. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er ikke bekymret.

- Noen steder lokalt kan man se at det har betydning, ellers er havet i stand til å ta unna næringssaltene, selv i de mest oppdrettsintensive områdene. Det er det viktigste. Tidligere lå anleggene skjerma i trange fjorder, i dag ligger de mye lengre ut, sier Berg-Hansen til Dagbladet.

I miljøverndepartementet er de ikke fullt så trygge.

VIL IKKE SNAKKE OM DET: Miljøvernminister Solhjell sender en statssekretær i ilden. Miljødepartementet har ikke fått redusert utslippene fra oppdrett, de har vokst OSLO  20130424. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell presenterer reguleringsplanen for Gardermoen flyplass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIL IKKE SNAKKE OM DET: Miljøvernminister Solhjell sender en statssekretær i ilden. Miljødepartementet har ikke fått redusert utslippene fra oppdrett, de har vokst OSLO 20130424. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell presenterer reguleringsplanen for Gardermoen flyplass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det er rett som fiskeriministeren sier, men vi ønsker et svar på om vi vet nok om miljøeffektene. Vi har en mistanke om at undersøkelsene ikke er gode nok, og venter på en ny rapport fra Klif, sier Ellen Øseth.

Ifølge Klif ligner fiskeutslippene på utslipp fra mennesker når det gjelder næringssalter. Forskjellen er at fiskeutslipp ikke gir de samme hygieniske problemene og at avstanden fra land er lengre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!