Slips kan stanse henrettelse

Advokatene til 45 år gamle Robert Sparks hevder også at mannen er mentalt tilbakestående.

DØDSDØMT: Robert Sparks skal etter planen henrettes i Texas i kveld. Foto: Texas Department of Criminal Justice via AP / NTB scanpix
DØDSDØMT: Robert Sparks skal etter planen henrettes i Texas i kveld. Foto: Texas Department of Criminal Justice via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag kveld skal Robert Sparks (45) henrettes i Texas. Han ble dømt til døden for drapet på sine to stesønner, Harold Sublet (9) og Raekwon Agnew (10), i deres eget hjem i Dallas i 2007.

Hjemmelaget slips

Men, som vanlig, jobber den dødsdømtes advokater med å få henrettelsen stanset. Det som ikke er like vanlig, er det ene argumentet de bruker.

Sparks' advokater mener nemlig at juryen ble påvirket på en upassende måte under rettssaken, fordi en rettsbetjent gikk med et hjemmelaget slips med et bilde av en sprøyte, som signaliserte hans støtte for dødsstraff, skriver Texas Tribune.

Statsadvokaten avviser dette og peker på at juryens formann har antydet at hun ikke så slipset og ikke hadde kjennskap til at det skal ha påvirket noen av jurymedlemmene.

I tillegg hevder forsvarerne at et av aktoratets vitner feilaktig hevdet at Sparks, dersom han ble dømt til livstidsstraff og ikke dødsstraff, automatisk ville bli satt i et lavsikkerhetsfengsel, og at dette påvirket juryen til å gå for dødsstraff.

Aktoratet mener denne feilaktige opplysningen ble korrigert under utspørringen av vitnet.

Mentalt tilbakestående

Sparks' forsvarere hevder også at 45-åringen er mentalt tilbakestående.

«Dersom denne henrettelsen ikke blir stanset, er det sannsynlig at Texas vil henrette en mentalt tilbakestående mann», skriver mannens advokater, Jonathan Landers og Seth Kretzer, i et dokument lagt fram for retten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sparks har blitt diagnostisert som psykotisk med vrangforestillinger og schizoaffektiv lidelse. Forsvarerne ba nylig om penger til å hyre inn en nevropsykolog, for å fastslå om Sparks er mentalt tilbakestående.

De argumenterer med at Sparks' IQ-score på 75, som er i grenseområdet for å bli regnet som tilbakestående, kombinert med at han hadde problemer med spesialundervisning, hans læringsvansker og dårlige hukommelse, indikerer at han kan være tilbakestående, og dermed ikke kan idømmes dødsstraff.

Sparks' advokater sier at på tidspunktet for rettssaken så ble 45-åringen ikke ansett for å være mentalt tilbakestående, men at retningslinjene for å avgjøre dette har blitt endret i ettertid.

En føderal domstol avviste i august forsvarenes anmodning om penger, og viste til at Sparks' mentale tilstand hadde blitt nøye gjennomgått i forkant av rettssaken.

I 2002 forbød høyesterett henrettelser av personer som er mentalt tilbakestående, men har gitt statene mulighet til å selv velge hvordan de skal fastslå om en person er tilbakestående eller ikke. Likevel refset de i februar Texas for deres metode for å fastslå om en person er tilbakestående.

Saken ligger på høyesteretts bord, som dermed vil avgjøre Sparks' skjebne i løpet av dagen.

Følelsesladet rettssak

Drapene Sparks er dømt for beskrives av statsadvokaten som «monstrøse forbrytelser».

Sparks drepte først sin 30 år gamle kone, Chare Agnew. Han knivstakk henne 18 ganger mens hun lå i senga, før han gikk inn på stesønnenes soverom. Han tok dem med på kjøkkenet hver for seg, der han drepte dem. Ti år gamle Raekwon ble knivstukket minst 45 ganger.

I tillegg voldtok Sparks sine 12 og 14 år gamle stedøtre.

Etter at han ble arrestert sa Sparks til politiet at han hadde drept familien sin fordi han trodde de prøvde å forgifte ham. Han fortalte til en psykolog at en stemme sa at han måtte «drepe dem fordi de prøver å drepe meg».

Rettssaken mot Sparks var svært følelsesladet. Saken ble forstyrret flere ganger av faren til ni år gamle Harold Agnew, som hoppet opp og løp mot Sparks da detaljer om drapene ble lagt fram for retten.

En dag ble det også funnet et stort knivblad på galleriet.

Nå er det bare høyesterett og guvernør Greg Abbott som kan stanse henrettelsen.

SLO UT FEIL: Ohio er en av flere delstater i USA som leter etter alternative medikamenter til bruk for henrettelser etter at flere legemiddelprodusenter har sluttet å framstille de. Torsdag gikk det galt da nytt middel ble testet. Video: NTB Vis mer

«Grufull forbrytelse»

«Sparks begikk en grufull forbrytelse som resulterte i drapet på to unge barn. Han kan ikke overvinne de overveldende bevisene i saken», heter det i dokumentene statsadvokaten har lagt fram for høyesterett.

Dersom ikke guvernøren eller høyesterett gir den dødsdømte 45-åringen en hjelpende hånd, vil han bli den sjuende personen som blir henrettet i Texas i år, og den 16. i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer