Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipsfri miljøkamp

Japans statsminister ber sjefene kaste jakke og slips for spare energi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Forslaget skal vise regjeringens besluttsomhet om å redusere Japans utstlipp av drivhus-gasser med 6 prosent, sier Hiroyuki Hosoda, departementsråd for den japanske regeringen.

Det var den japanske statsministeren Junichiro Koizumi som torsdag oppfordret medlemmene av den japanske regjeringa og ansatte i statsadministrasjonen til å kaste jakka og slipset mellom 1. juni og 30. september. Et nytt og noe kreativt forslag for å redusere bruken av air condition, og slik bidra til å spare energi.

Ved å kaste jakka reduseres kroppsvarmen med to prosent, og de ansatte kan føle seg komfortable selv i rom med 28 grader, hevder det japanske miljøverndepartementet.

Budskapet om en mer lettkledd kleskode skal nå spres til stadig flere deler av det japanske samfunnet, skriver nettstedet japantimes.com.

Det er utslipp av drivhusgassen karbondioksid som skal reduseres ved å kutte på bruken av air condition i det japanske arbeidslivet. Fra 1990 og fram til 2003 har utslipp av slike gasser økt med 36,9 prosent. Japan er derfor langt bak målet om å redusere utslipp av drivhusgasser, slik de har gått inn for i Kyoto-avtalen.

- Det er langt mer komfortabelt, sier Hiroshi Okuno, en av flere japanske arbeidstakere som har kastet jakka og slipset.

Men ikke alle japanske businessmenn synes det er like lett å adlyde statsministeren oppfordring. I en studie fra The Energy Conservative Center, svarer 72 prosent av de spurte at sjefen bruker slips, også om sommeren. Og når sjefen gjør det, er det vanskelig for arbeidstakeren å la være, mener ekspertene i det japanske miljøverndepartementet.

- Jeg vil ikke at folk skal se på meg som uhøflig, sier Hisataka Asaga, sjef for et bilfirma i Tokyo.

COOL LOOK: Japanske foretningsmenn skal bli mer lettkledde. Det håper i alle fall den japanske statsministeren som sist uke oppfordret regjeringsmedlemmene til å kaste jakka. Bildet viser ikke japanske miljøvernere, men deltagere under en nakenfestival, som er vanlig i Japan. Foto: Scanpix
COOL LOOK: Japanske foretningsmenn skal bli mer lettkledde. Det håper i alle fall den japanske statsministeren som sist uke oppfordret regjeringsmedlemmene til å kaste jakka. Bildet viser ikke japanske miljøvernere, men deltagere under en nakenfestival, som er vanlig i Japan. Foto: Scanpix Vis mer

For å endre denne holdningen har miljø-byråkratene satt i gang en egen mote-visning for å demonstrere at «pent kledd» ikke nødvendigvis betyr å bruke dressjakke og slips.

Torsdag 5. juni er det duket for moteshow, og miljøverndepartementet har fått kjente industriledere til å entre catwalken.

- Ved å bruke uformell påkledning kan de bli mer moteriktige og vise sin individualitet, samtidig som de sparer energi, sier klesdesigner Yu Ikeda, som legger til at japansk mote gradvis har gått i retning av mindre slips og lettere påkledning.

Men at slipset også kan gi en aura av autoritet og verdighet, avviser designeren ikke.

- Samme effekt kan oppnås uten slips, så lenge man gjør en innsats for å kle seg elegant og intellektuelt, sier Ikeda.

Den japanske statsministeren har også gitt dispensasjon fra anti-slipsbruken under offisielle tilstelninger.

Hele Norges coronakart