Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slipte bort fingertuppene

- Det tok to dager, jeg slipte med sandpapir, sier den unge palestineren i fengsel. Men han slapp ikke unna det europeiske fingeravtrykksystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ville prøve én gang til å få bli i Norge. Fordi jeg har vært baker og bakt brød på granittbord, visste jeg at fingeravtrykk kan slipes ned, sier 22-åringen som Dagbladet.no møter innelåst på lukkede, bevoktede Trandum utlendingsinternat.

Den statsløse palestineren er en av mange asylsøkere som desperat forsøker å unngå å bli avslørt av Eurodac, det europeiske fingeravtrykksystemet.

«Det er ikke troverdig at fingeravtrykkene på fingrene er borte grunnet en hudsykdom eller hans arbeid», het det i retten. Han oppga også falsk identitet.

- «Mosaad Mahammed Ebdha» er ikke mitt riktig navn, sier han.

Eurodac

  • Medlemslandene tar fingeravtrykk av alle asyløskere som er fylt 14 år. Med databasen sjekkes det om søkere har søkt asyl i et annet land.
  • Av de 6114 asylsøkerne som kom til Norge innen oktober i år, er 1.391 gjenfunnet i Eurodac.
  • Norge ble tilknyttet januar i fjor og er blant de land om har flest treff i Eurodac.

I to måneder satt han i varetekt. Den første måneden blant vanlige kriminelle i Oslo fengsel, før han ble flyttet til Trandum som i praksis også fungerer som fengsel.

22 i fengsel

image: Slipte bort fingertuppene

22 personer har i høst sittet fengslet, mistenkt for bevisst å ha ødelagt sine fingeravtrykk.

- Alle er blitt gjenfunnet i Eurodac-basen, de har vært innom andre land før de kom til Norge. Fengsling har vært effektiv, i det aller siste har vi ikke hatt noen slike tilfeller, sier informasjonssjef Roar Hansen i politiets utlendingsenhet (PU).

Dublin-konvensjonen

  • Avtalen, inngått i Dublin, gjelder for EU/EØS-landene. Aylsøknader skal behandles i det første landet søkeren registereres i. For å hindre såkalt asyl-shopping.
  • 20 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge behandles i henhold til Dublin-konvensjonen.

Å slipe fingertupper er smertefullt. Sandpapir er vanligste metode. Men også murvegger, kniver og kjemikalier brukes, og det finnes flere eksempler på folk som har forsøkt å brenne bort avtrykkene sine.

22-åringen har vokst opp i flyktningeleir i Jenin, og forteller om et liv uten jobb og framtid. Han flyktet til Europa etter at at israelerne angrep leiren i mai 2002 og ifølge øyenvitner gjorde den til et «slakteri». Ifølge rapporter fra Tel Aviv University lider 70 prosent av de palestinske barna på Vestbredden av post-traumatisk stress.

Stakk av

Falsk identitet

image: Slipte bort fingertuppene
  • I fjor kom rundt 60 personer til Norge med ødelagte fingertupper. Noen har naturlig nedslitte fingertupper.
  • Bare seks prosent av alle asylsøkere som kommer til Norge, har med seg pass. Under 20 prosent har med seg et eller annet ID-papir.
  • Ni første måneden har PU avslørt 50 falske pass.

Første forsøk var Tyskland.

- Uten arbeidstillatelse får man ingen jobb i Tyskland.

Han meldte seg derfor som asylsøker, og oppga falsk navn. Men han hevder at da han kom til Norge, oppga han riktige navn - første gang. Dagbladet.no lover å ikke skrive navnet.

- UDI fant ut at jeg hadde søkt asyl i Tyskland. En morgen klokka sju kom politiet til mottaket der jeg bodde. Jeg hoppet ut av vinduet.

I ti dager gjemte han seg i en by i Haugesund. I begynnelsen av september meldte han seg på nytt som asylsøker i Oslo, med nedslipte fingertupper og det falske Mosaad-navnet.

- Hvorfor putte meg i fengsel med narkoselgere? Jeg har ikke skadet andre enn meg selv. Hvorfor ikke bare sende meg ut?

- Hva ønsker du deg da?

- Jeg vil bare ha en jobb. Et normalt liv. Kanskje gifte meg.

22-åringen sier han vil forsøke å komme seg til Italia eller Spania der det er lettere å jobbe svart og leve i skjul.

LETT Å AVSLØRE: Med politiets fingeravtryk maskin og database er det letter å avsløre asyl-juks. En libanesisk famille sjekkes ved Politiets Utlendingsenhet og like etterpå finner man ut at de er allerede er registrert i Europa.
<P>INNESPERRET: 22-åringen satt fire uker i varetekt for at fingeravtrykkene hans skulle vokse ut. Alle de 20 asylsøkerne som har sittet fengslet i høst for å ha skjult sin identitet på denne måten, er gjenfunnet i den europeiske fingeravtrykkbasen.
FILTE BORT: Palestinske Rami filte bort fingeravtrykkene sine og sitter internert på Trandum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media