Sliten Jahr fikk fire nye uker

- Det er slitsomt, innrømmet Holmlia-drapssiktede Joe Erling Jahr (19) da han ble varetektsfengslet for fire nye uker i går. Han nekter fortsatt å forklare seg, men får nå innsyn i de medsiktedes forklaringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en tydelig trøtt og sliten unggutt som ble ført inn i rettssalen av to politibetjenter i går formiddag. Det barberte håret på hodet har vokst ut, og Jahr stilte ubarbert i grå ullgenser og vide bukser som slang rundt den tynne kroppen. Han sa ikke mange ordene i forhørsretten, men innrømmet at fengselsoppholdet sliter på ham.

- Det hadde vært ålreit å få besøk av broren min, sa Jahr i rettssalen.

Dette sa påtalemyndigheten ja til. Jahr får lov til å få besøk av broren i fengselet, under påsyn av politivakt.

Staffs første seier

Jahr har sittet i varetekt siden 1. februar, først 10 dager i København, deretter 59 dager i Oslo. Han er siktet for drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia 27. januar i år, og er av de andre nynazistene utpekt som gjerningsmannen. I går ble han varetektsfengslet for fire nye uker, fortsatt med brev- og besøksforbud. I samråd med sin forsvarer Tor Erling Staff har Jahr hele tida nektet å forklare seg, noe han også gjorde i går.

Staff har bevisst brukt taushetstaktikk for å få utlevert politiforklaringene til de andre siktede i saken.

I går vant han sin første seier. Det betyr at Jahr får vite hva de seks medsiktede tidligere har forklart til politiet før han selv forklarer seg.

- Nedslitt

- Jeg oppfatter Jahr som såpass nedfor og lite konsentrert at han ikke er egnet til å avgi forklaring nå. Han er veldig, veldig nedslitt der han befinner seg nå, og jeg har bedt ham ta det med ro, forklarte Tor Erling Staff. Jahr skal i følge Staff ha isolert seg helt i fengselet.

- Han har selv ønsket isolasjon, men må før eller seinere møte andre mennesker. Den jobben begynner nå, sa Staff, som mente fotografene fikk fungere som en oppvarming.

- Jahr trenger å komme ut av cella og se andre folk, selv om det bare er en dommer og en haug med pressefolk.