- Sliten, men jeg har det bra

STOCKHOLM (Dagbladet): - Kløften mellom partene i denne konflikten blir bredere og bredere for hvert minutt. Nå hviler det tyngste ansvaret på den svenske eieren. Dette sier konsernsjef Tormod Hermansen, som synes å ha liten tro på at fusjonen nå kan reddes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tormod Hermansen innrømmer at han er sliten etter de siste dramatiske hendelsene. Da det stormet rundt ham og den svenske fagbevegelsen i sommer, sa han at han opplevde håndteringen av bankkrisen som langt verre. I dag er ikke lenger bankkrisen hans verste traume.

Jobb i NRK?

- Dette er verre, og rent personlig føler jeg denne situasjonen som sterkt beklagelig. Men jeg har det likevel som vanlig bra med meg selv. I kveld har jeg og min kone slappet av med en bedre middag, og i morgen er det en vanlig arbeidsdag på kontoret.

Til tross for at jobben hans som konsernsjef snart kan være en saga blott, har Hermansen ikke tenkt særlig mye på hva han skal ta seg til hvis han blir arbeidsledig.

- Jeg tror ikke jeg blir pensjonist med det første. Men hvis jeg mister jobben, kan jeg kanskje bli journalist i NRK? De kunne kanskje ha god bruk for en hardtslående mann som meg der.

Skylder på svenskene

I går kveld satt Tormod Hermansen sammen med sin kone i sin eksklusive leilighet i Strandvägen og så på nyhetene, der aktørene nå nærmest står i kø for å kreve blant annet konsernsjefens avgang. Selv retter han det sterkeste skytset mot det svenske næringsdepartementet og svenske styremedlemmer med leder Jan-Åke Kark i spissen:

- Vi har havnet i en ulykksalig situasjon som er skapt av én side, der styreformannen og svenske styremedlemmer ved ren overkjørsel skapte en krise. Dette er en splittelse som er skapt på regjeringsnivå og som er plantet videre dypt ned i organisasjonen, sier Tormod Hermansen til Dagbladet. Han tror at dette kan skape en strid mellom norske og svenske interesser, som kan sette langvarige spor:

- Tilliten mellom våre land kan bli ødelagt for lang tid.

Tar ikke sjølkritikk

Selv ser Hermansen ingen argumenter for at han bør slippe roret på den skakkkjørte skuta.

- Jeg ser ingen grunn til at jeg må forlate min stilling. Det er opp til styret å ansette og avsette folk, og jeg vil avvente og se hva som skjer.

- Tror du at du får sparken?

- Dersom fusjonsprosessen fortsetter, er jeg fremdeles sjef. Det tror jeg.

- Er det ting du kunne gjort annerledes?

- Nei, egentlig ikke. Administrasjonen la fram et forslag om lokalisering for styret som var velfundert og balansert. Jeg tok også initiativet til et kompromissforslag, men dette fikk ikke aksept.

Verre og verre

- Ser du ikke argumentet for at nye personer er nødvendige for å videreføre prosessen?

- Dette er ikke et spørsmål om personer. Det er ingen personkonflikt som har ført til dette, ei heller en maktkamp. Her er det snakk om grunnleggende holdninger, sier Hermansen, som ikke vil utdype dette nærmere.

- Har du tro på at fusjonen gjennomføres?

- Jeg kan bare konstatere at kløften blir bredere og bredere for hvert minutt. Da må man spørre seg om det er mulig å bygge en bru, og det må i tilfelle skje raskt.