Sliten Merkel bærer Europa på sine skuldre: - Uten visjoner og forhandlingskraft

Grekernes skyteskive kan redde landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tyskland er Hellas' desidert største långiver og har vært den drivende kraften bak kravene om strenge reformer og budsjettkutt i bytte mot utbetaling av flere kriselån til Hellas.

I Bank of Greece i Aten har motstandere av de strenge økonomiske reformene byttet ut «Greece» med Merkel. I fem år har hun vært skyteskive for det greske folk. Det samme måtte hennes finansminister Wolfgang Schäuble finne seg i, da han ble karikert med nazi-klær.

Tyskland er også Europas viktigste industriland og en av de ledende kreftene i EU, som nå forhandler hardt med Hellas. Vil Hellas gjennomføre en «grexit», og forlate euroen, vil de forlate EU og knuse «den europeiske drømmen»?

Tungt ansvar For Angela Merkel kan et nederlag i Hellas-krisen være ettermælet hennes.

- Hun ser at hun kan sitte igjen med ansvaret dersom vi ikke får en løsning. Det kan være den første store sprekken i eurounioen, og hele unionen i det hele tatt, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) Helge Hveem, til Dagbladet.

Hveem peker på at Merkel sitter med det overordna ansvaret i Tyskland. De vil ikke gi seg på reformkravene for Hellas, og er i ei knipe dersom Hellas nekter å gå med på noen avtale.

- Grekerne fortsetter å hisse seg opp over at Tyskland dikterer det hele. Det er mye å spille på, med tanke på historien til Tyskland. Nå tror jeg Merkel håper på en utsettelse i forhandlingene, slik at de skal kunne løse dette, sier professoren.

Erik Oddvar Eriksen, professor og senterleder ved ARENA - Senter for europaforskning, er enig med at Merkel sitter med et tungt ansvar. Han har registrert flere av bildene av Merkel de siste dagene.

- Hun virker veldig sliten. Det går framover, men uten visjoner og forhandlingskraft. Mye skjer i siste liten. Dette er en alvorlig sak, og det står om stabilitet og EUs framtid. Merkel må stå opp, sier Eriksen til Dagbladet.

Frankrike mot Tyskland Dagbladets kommentator Einar Hagvaag skisserer i dag hvordan François Hollande forsøker å få Tyskland og Hellas til å nærme seg hverandre. En oppgave som virker å være svært vanskelig for den franske presidenten.

«For EU, verdens største økonomi, koster det småpenger å redde Hellas. Og tenk hvis EU, som noen nå snakker om, må sende nødhjelp til medlemslandet Hellas! Var «den europeiske drømmen» deres så lite verdt? Nei, et verre politisk nederlag kan knapt tenkes. Merkel og Hollande kan umulig la det gå så ille.» skriver Hagvaag.

Hveem ved UiO tror det er villighet til å forhandle med Hellas.

- Hollande prøver nok å være en slags kompromissmaker. Merkel og Hollande er først og fremst uenig i politiske grunner, ikke først og fremst på grunna av deres forskjellige karakter, sier Hveem, og peker på at Hollande - som representerer sosialistpartiet - står lenger til venstre enn Merkel.

Svekket stilling Tysklands statsminister Angela Merkel står kanskje i sitt livs vanskeligste kamp når det gjelder veien videre for Hellas, mener Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomiteen til NTB.

I Tyskland snakkes det allerede om at Merkels stilling er svekket, og det er stor diskusjon innad om man skal være solidarisk med Hellas eller si at nok er nok.

- Merkel står i en skvis, og det er klart at dette er kinkig for Tyskland. De vil ikke være det landet som forårsaker at euroen sprekker ved at Hellas går ut. I motsatt fall må Merkel få med seg tyske folkevalgte på å gi mer penger til et Hellas som overhodet ikke har levert på noe av det Tyskland har krevd de siste seks åra, sier Bundt til NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer