Sliten Merkel bærer Europa på sine skuldre: - Uten visjoner og forhandlingskraft

Grekernes skyteskive kan redde landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tyskland er Hellas' desidert største långiver og har vært den drivende kraften bak kravene om strenge reformer og budsjettkutt i bytte mot utbetaling av flere kriselån til Hellas.

I Bank of Greece i Aten har motstandere av de strenge økonomiske reformene byttet ut «Greece» med Merkel. I fem år har hun vært skyteskive for det greske folk. Det samme måtte hennes finansminister Wolfgang Schäuble finne seg i, da han ble karikert med nazi-klær.

Tyskland er også Europas viktigste industriland og en av de ledende kreftene i EU, som nå forhandler hardt med Hellas. Vil Hellas gjennomføre en «grexit», og forlate euroen, vil de forlate EU og knuse «den europeiske drømmen»?

Tungt ansvar For Angela Merkel kan et nederlag i Hellas-krisen være ettermælet hennes.

- Hun ser at hun kan sitte igjen med ansvaret dersom vi ikke får en løsning. Det kan være den første store sprekken i eurounioen, og hele unionen i det hele tatt, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) Helge Hveem, til Dagbladet.

Hveem peker på at Merkel sitter med det overordna ansvaret i Tyskland. De vil ikke gi seg på reformkravene for Hellas, og er i ei knipe dersom Hellas nekter å gå med på noen avtale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.