TAPTE: Jonas Gahr Støre taler til Arbeiderpartiets valgvake, og sier nedlaget er en stor skuffelse. Vis mer

Sliten Støre hjem til trøst fra kona etter valgtapet: - Jeg er lei meg

I natt kunne Ap-lederen komme hjem til trøst fra kona. Et halvt døgn senere starter oppvasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre har hatt en tøff dag etter å ha tapt det norske stortingsvalget til fordel for Erna Solberg (H) og de borgerlige partiene.

Det var en tydelig sliten Ap-leder som bare kort tid før klokken 02.00 mandag møtte pressen utenfor familiens hus på Ris i Oslo.

OPTIMIST: Arbeiderpartiets Trond Giske er lattermild og optimistisk, men ønsker en evaluering av det som ser ut til å bli et for dårlig valg for hans parti. Vis mer

Inne ventet kona Marit, antagelig med en god klem.

- Jeg er lei meg, men kan også smile i den forstand at vi skal stå oppreist i dette. Vi er politikere som er valgt, og må tørre å se resultatet i øynene og ikke stikke oss vekk, og det har jeg tenkt å gjøre, sa Ap-lederen til presseoppbudet.

Ser fram til å ta kvelden

Helt siden midnatt har han vært nødt til å forsvare Aps elendige valgresultat og valgnederlag fra pressens kritiske spørsmål.

TAR KVELDEN: Jonas forlater pressen utenfor sitt hus etter å ha erkjent valgnederlaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR KVELDEN: Jonas forlater pressen utenfor sitt hus etter å ha erkjent valgnederlaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå ser han fram til å ta kvelden sammen med kona.

- Det blir veldig, veldig bra, jeg tror hun er våken, og det gleder jeg meg til, sa Ap-lederen på spørsmål om hvordan det blir å treffe kona etter valgnederlaget.

- Hva er det første du kommer til å si til henne?

- Jeg er ikke sikker på om det er ord, jeg tror det blir en god klem, og det kan både hun og jeg trenge, sier Ap-lederen.

Det kan bli en lang dag i morgen. Da møtes nemlig partiets sentralstyre, og gjennomgangen av hva som gikk galt begynner.

Strategidiskusjon

Støre mener Erna Solberg (H) vant valget fordi pilene i norsk økonomi gikk opp nå, og mener også det er en forklaring at regjeringen har brukt uhemmet med oljepenger, og derfor ikke har behøvd å gjøre tøffe prioriteringer.

Ap-nestleder Trond Giske var imidlertid tydelig mandag kveld på at Ap må ta sin del av ansvaret for at partiet ikke har klart å tegne en visjon som folk flest gjenkjenner seg i.

Støre lovet natt til tirsdag at strategien og andre ting vil bli evaluert grundig i valgkampen.

Det innebærer også partiledelsens rolle.

- Sentralstyret får ta ansvar for hva de ønsker av evaluering, men jeg er opptatt av at vi skal gjøre det på en grundig, åpen og ærlig måte. Da må vi gå gjennom alt, også hvordan vi i ledelsen har håndtert det arbeidet, men det er min jobb å lede det, sier Støre om evalueringsarbeidet.

På spørsmål om Ap vil nedsette en havarikommisjon, svarer Støre:

-Jeg opplever ikke at Ap er et havari. Vi har stått samlet.

-Har Ap noen ganger gjort det dårligere fra opposisjon?

- VI har gjort et valg som er dårligere enn vi hadde håpet, men opplever at vi står veldig samlet om program og valgkamp, og vil se at Ap står godt samlet når vi skal reise oss etter dette, sier Støre.

Sparsom med detaljer

Mens Støre kanskje legger seg med tungt hjerte i kveld, var det en tydelig lettet – og lykkelig - statsminister Erna Solberg som tok kvelden rundt klokka to i natt.

-Jeg er strålende fornøyd med valgresultatet. Det betyr selvsagt utrolig mye at folket har sagt de ønsker et fortsatt borgerlig flertall de neste fire årene, sier Solberg til Dagbladet utenfor statsministerboligen.

SEIERSKVINNEN: Høyres Erna Solberg gikk seirende ut av valget og går på en ny periode som statsminister. Vis mer

Solberg takket familiene til alle Høyre-politikere i sin seierstale ved valgvaken i kveld, og understreket forståelse for vanskelighetene ved å ha et familieliv og drive valgkamp samtidig. Hun gjentok ønsket om familietid når hun rundet av valgkvelden i natt.

- Nå skal jeg inn og være litt med familien min, sier hun.

Statsministeren tar i morgen fatt på jobben med å samle borgerlig side til nytt samarbeid, men er foreløpig sparsommelig med detaljene.

-Vi skal nå begynne jobben med å snakke sammen og se på hvilken måte vi skal danne et samarbeid framover, sier Solberg, før hun vender pressen ryggen og går inn i statsministerboligen.