Sliter du med alkoholen?

To flasker vin uka er for mye for kvinner. Men mengden betyr ikke alt. Test deg selv!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å drikke mye er som å kjøre Mosseveien i 120 km/t hver dag. Med flaks går det bra i 50 år. Folk må ikke trøste seg med at alkoholproblemer kun rammer en balubastamme av annerledes drikkende, sier psykiater Hans Olav Fekjær ved Blå Kors Senter.

- Det finnes ingen terskel du kan holde deg under for å være trygg.

Han nevner en rekke problemer som ikke bare rammer slitne gate-alkoholikere:

  • Ulykker og dødsfall i fylla.
  • Dårlig oppførsel overfor menneskene rundt.
  • Vold og annen kriminalitet.

- Skrumplever er ikke den vanligste alkoholskaden. Atferdsproblemer og ulykker er langt mer vanlig, fastholder Fekjær.

Han forteller om en 15-åring som døde første gangen han drakk. Gutten sovna på riksveien.

To flasker er for mye

Det finnes likevel faresoner.

- Det er viktig å kjenne egne grenser slik at du vet når du blir for full. Men du må også vite hva som er potensielt farlig, sier misbruks-psykiater Agneta Østerling ved Universitetssykehuset i Malmø.

- Selv om de ikke drikker like mye, har unge jenter begynt å drikke seg fulle like ofte som gutta, sier Østerling til Expressen.

Grensa for kvinner går ved rundt 50 gram ren alkohol per kveld. Det tilsvarer en flaske vin, tre pils eller fire drinker. I uka setter alkoholforskerne grensa for kvinner ved to flasker vin eller sju halvlitre pils - det er for mye, skriver Expressen.

- Våkner du til stadighet ved siden av en fremmed type, er det kanskje på tide å spørre seg hva man driver med, sier Østerling.

Slem i fylla

Hans Olav Fekjær advarer mot å tro på klare grenser.

- Det medfører mindre risiko å drikke tre ganger i uka, enn å drikke samme mengde på én kveld, sier Fekjær til Dagbladet.no.

Ofte er det ikke den som drikker som har problemene, men de nærmeste.

- Det finnes et seks-sifret antall kvinner som sier at kjæresten er så snill når han er edru. Det sier kanskje mer om hvordan han er når han er full, sier Fekjær, men gir ikke alkoholen skylda.

Flere undersøkelser viser at det ikke er alkoholen som skaper dårlig oppførsel, men det at det er sosialt akseptert å oppføre slik når man har drukket.

- Folk benytter seg av et generøst tilbud - å oppføre seg ekkelt og egoistisk uten å bli stemplet som slem. Alkohol fungerer også som middel mot angst for å dumme seg ut, fastholder Fekjær.

Redd for å bli avvist

Han forteller om en amerikansk undersøkelse hvor halvparten av mennene ble fortalt at de skulle bli vurdert av unge jenter om kort tid. De drakk det dobbelte av dem som ikke fikk beskjeden.

- Det er lettere å akseptere å bli avvist hvis man kan skylde på at man var full. Den mekanismen holder liv i kanskje halvparten av den norske bryggerinæringa, sier psykiateren.

Han mener at hukommelsessvikt skyldes noe av det samme - man fortrenger ting det ikke er så hyggelig å huske.

I en alko-test hos NettDoktor.no er slike blackouts, skyldfølelse og hvor mye du drikker med på å gi en indikasjon på om du har alkohol-problemer.

Ta testen selv: Drikker du for mye?

Prøv også Dagbladet.nos alkovane-test.

PSYKIATER: Hans Olav Fekjær
MYTE: Du trenger ikke være en sliten gate-alkis for å ha alkohol-problemer.
DRIKKER SEG TIL MOT: Menn drikker seg drita fordi de frykter å bli avvist av kvinner.