Corona

Sliter fremdeles med bivirkninger

Iselin Vartdal Aam (19) sliter med utmattelse, og har store konsentrasjons- og hukommelsesvansker som følge av corona. Hun ble påvist sykdommen for over ett år siden.

FORTVILET: Iselin Vartdal Aam klarer fortsatt ikke å balansere energien i hverdagen etter coronasykdommen. Selv om hun er optimistisk, tror hun at fremtiden vil bli krevende. Foto: Privat
FORTVILET: Iselin Vartdal Aam klarer fortsatt ikke å balansere energien i hverdagen etter coronasykdommen. Selv om hun er optimistisk, tror hun at fremtiden vil bli krevende. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

19 år gamle Iselin Vartdal Aam har fått flere bivirkninger som følge av corona. Da hun fikk påvist sykdommen våren 2021 var hun ganske syk, men likevel oppegående.

Det gikk veldig opp og ned. Hun hadde influensaliknende symptomer, men beskriver det som mye mer ustabilt enn vanlig influensa.

- I løpet av en dag kunne jeg føle meg frisk i en time og veldig syk den neste, sier Aam til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i Møre-Nytt.

Helt tappet for energi

To uker etter at Aam fikk corona, ble hun frisk igjen. Det var noen måneder seinere, i begynnelsen av sommeren, at hun begynte å kjenne på utmattelse.

- Etter at utmattelsen hadde vart i noen måneder, dro jeg til legen som kunne se at energilageret mitt var unaturlig tomt, forteller hun.

19-åringen ble bare verre og verre. I tillegg til utmattelsen, fikk hun både konsentrasjons- og hukommelsesvansker.

- Hvis jeg fysisk prater med noen og må ta imot beskjeder, faller jeg fort ut, sier Aam.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Redusert hukommelse

Før sommeren ble Iselin henvist til sykehuset i Ålesund. Hun var på rehabilitering i ei uke og tok forskjellige undersøkelser og tester.

En nevropsykolog leste en kort historie som 19-åringen skulle prøve å huske.

- Vi fant fort ut at hukommelsen min var veldig dårlig. Jeg husket ikke noe av det nevropsykologen nettopp hadde fortalt, sier hun.

Mye søvn hjelper heller ikke. Uansett hvor mye Iselin sover, blir hun ikke uthvilt.

- Jeg må ta det veldig med ro, og tenke over hva jeg bruker energien min på, forteller Aam.

Har ikke funnet en god balanse

19-åringen beskriver bivirkningene som en stor og veldig omfattende forandring på livet hennes.

- Bivirkningene jeg har fått går utover hele livet mitt, forteller Aam.

AKTIV: Iselin var veldig aktiv, og trente flere ganger i uken før hun fikk corona. Treningen og følelsen av mestring var bra for hennes mentale helse. Foto: Privat
AKTIV: Iselin var veldig aktiv, og trente flere ganger i uken før hun fikk corona. Treningen og følelsen av mestring var bra for hennes mentale helse. Foto: Privat Vis mer

Hun har fremdeles ikke funnet en god balanse på fordelingen av energi. Etter anbefaling fra legen, tar Aam D-vitamintilskudd og håper at hun kan bli noe bedre.

- Det er ingenting annet som er effektivt nok til å hjelpe meg akkurat nå. Jeg må rett og slett smøre meg med tålmodighet og ta en dag av gangen, sier Aam.

HOSTE: Sliter du med hoste etter corona? Er du da fremdeles smittsom? Få svar fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Reporter: Jenny Emilie Aas. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Måtte slutte i sommerjobben

Denne sommeren begynte 19-åringen på en fulltidsstudie på Høgskolen i Volda. I tillegg skal hun også prøve å jobbe litt ved siden av.

Aam forteller at hun er spent på hvordan det kommer til å gå.

- Jeg måtte slutte i sommerjobben jeg hadde i år fordi det ble for krevende. Det gikk rett og slett ikke, sier hun.

- Å være fulltidsstudent, samt jobbe ved siden av kommer til å være ekstra krevende, men jeg håper at det vil gå greit, fortsetter Aam.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer