Sliter i regjering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet sliter i regjeringen. Liv Signe Navarsete har personlig et svært godt samarbeidsforhold til statsminister Jens Stoltenberg, og hun trives som statsråd. Men partiet hennes har det mindre godt, og Ola Borten Moe, som tydelig ønsker seg tilbake til et sentrumsalternativ, puster allerede den nyvalgte partilederen i nakken.

Flere av partiets politikere har satt de dårlige meningsmålingene på tvers i halsen og har vanskelig for å svelge regjeringens politikk. Det førte til dissensen om tjenestedirektivet i EU, som var en skikkelig hestedose indremedisin.

For godt mål ba deretter Navarsete om en slags gransking av EØS-avtalen. Hun vil den skal være grundig, forskerbasert og uavhengig. Som om det er mulig å avpolitisere en vurdering av EØS-avtalen og dens virkninger.

Navarsete sier til NRK at hun vil ha en slik gransking av den 15 år gamle avtalens virkninger på det norske samfunnet gjennomført før Senterpartiet går inn i nye regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet etter valget neste år.

Utspillet virker som en politisk forsikringspolise som kan innløses dersom meningsmålingene går videre ned mot null. Uansett om konklusjonene i en EØS-gransking vurderer avtalen positivt eller negativt, kan Senterpartiet bruke dem til en krisemaksimering av EU-saken. Dette begynner å minne om da Anne Enger Lahnstein brøt ut av Syse-regjeringen og begrunnet det med Høyres EU-standpunkt.

Det har vært klart en stund at alliansen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke er spesielt lykkelig. Utspillet fra Navarsete forsterker inntrykket av at Senterpartiet lider av regjeringsslitasje.

Marit Nybakk har foreløpig svart på Arbeiderpartiets vegne at det er uaktuelt å åpne for reforhandlinger av EØS-avtalen, men hun holder døra på gløtt for en gransking. Vi ser i første omgang fram til prosessen med å finne fram til uavhengige granskere.